По данни на Асоциацията на индустриалния капитал около 21 на

...
По данни на Асоциацията на индустриалния капитал около 21 на
Коментари Харесай

КНСБ: Сивата икономика у нас „произвежда“ 23 млрд. лв., необложени с данъци и осигуровки

„ По данни на Асоциацията на индустриалния капитал към 21 на 100 от българската стопанска система може да бъде квалифицирана като сива. Този % е дял от брутния вътрешен артикул /БВП/. Той значи, че над 23 милиарда лева от недекларирани действия се случват „ на сиво “ и по никакъв метод не стигат до облагане с осигуровки и с налози. Това е една пета от целия ни Брутният вътрешен продукт. “
Това съобщи през днешния ден в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с него в града пристигнаха водачи на няколко синдикални федерации и национални секретари на КНСБ. Повод за визитата им беше почналата преди няколко седмици акция на Независимите синдикати „ Сивото убива! “, която ще бъде показана в цялата страна.
„ Този „ сив “ капитал генерира големи „ сиви “ обороти, „ сиви “ потоци, които дефинират опцията да се заплаща на „ сиво “ и на „ черно “. След това се появява явлението „ недеклариран труд “, „ сива претовареност “, наемане без контракти и други “, добави Пламен Димитров.
Той заяви още, че недекларираната претовареност в България е към 16 на 100 от общата. Тя е по-ниска от някои страни в Източна Европа – в Полша е 38 на 100, в Румъния е към 29 на 100, в Словакия е към 16,7 на 100, а приблизително за Европейски Съюз тя е 11 на 100.
„ Усилията, които всички ние поставяме за изсветляване на сивия бранш в стопанската система, дават прочут резултат. Той обаче не е толкоз, колкото ни се желае. В Плевен най-вече нарушавания по трудови правни отношения, установени от Инспекцията по труда през предходната година, са в бранша „ строителство на уреди “ – 90 случая. Градът е на второ място – след София, по брой на нарушаванията в този бранш “, заяви още Пламен Димитров.
„ За нас барометър за сивата стопанска система са сигналите, които жителите подават – добави Борис Петков, шеф на плевенската Инспекция по труда. – За цялата система на Главна ревизия по труда постъпват годишно към 12 000 сигнала. При нас в Плевен те са към 350-360 сигнала на година. За полугодието на 2019 година имаме постъпили 170 сигнала. Те са свързани най-вече с неполучени трудови хонорари, със „ заплати в плик “ или със подписани контракти за четиричасов ден, а работа на цялостно работно време. Тези изкривявания на естествената стопанска система са в ущърб както на работещите, по този начин и на цялото общество. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР