По-близкото сътрудничество със страните от Западните Балкани, включително в сферите

...
По-близкото сътрудничество със страните от Западните Балкани, включително в сферите
Коментари Харесай

Павлова пред Ройтерс: Връзките със Западните Балкани са съществени за мира в ЕС

По-близкото съдействие със страните от Западните Балкани, в това число в сферите на миграцията и сигурността, е значително за мира и стабилността в Европейския съюз. Това съобщи в изявление за " Ройтерс " министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, преведено от Българска телеграфна агенция.

" Мирът, спокойствието, стабилността и бъдещето на Европа минават през Западните Балкани. Европейският план ще е повърхностен без тях ", сподели тя.

" Интеграцията им е натурален развой, който ненапълно избледня, само че този развой би трябвало да продължи и в този момент е моментът, който ние не желаеме да пропуснем ", продължи българският министър. Тя акцентира, че България, която се причисли към Европейски Съюз дружно с Румъния през 2007 година, не може да обещае по-бърза интеграция на съседите си от Западните Балкани. " Със сигурност не желаеме да даваме напразни очаквания. Но когато ги поддържаме с планове и вложения, когато те се усещат част от европейското семейство, това е европейската вероятност, за която приказваме ", сподели Павлова.

На 17 май в България - която поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз за първите шест месеца на 2018 година - ще се състои среща на върха ЕС-Западни Балкани. Лиляна Павлова изрази вяра, че на нея ще бъдат подписани съответни съглашения за развиване на транспортните, енергийните и цифровите връзки сред Западните Балкани и Европейски Съюз.

Като ротационен ръководител на Европейски Съюз, България ще постави старания източните страни, които се пробват да догонят по-богатите западноевропейски страни, да не пострадат от доста орязване на финансовата помощ на Европейски Съюз след излизането на Англия от Съюза през 2019 година, добави тя пред " Ройтерс ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР