По 400 млн. лв. годишно губи държавата от така наречените

...
По 400 млн. лв. годишно губи държавата от така наречените
Коментари Харесай

400 млн. лв. годишно губи държавата от заплати в плик

По 400 млн. лева годишно губи страната от по този начин наречените " заплати в плик ", оповестиха от Национална агенция за приходите на полемика с присъединяване на Главната ревизия по труда, бизнеса и синдикати. За да бъдат пресечени злоупотребите, от приходната организация оферират всеки служащ да получава електронно известие с информация за импортираните от работодателя му осигуровки.

Най-често нереално ниски осигуровки се заплащат на работещите в строителството, превоза, хотелиерството и ресторантьорството. Нарушенията са най-вече в стопански развитите центрове и огромните ни курорти. Средно на шеф се падат по 16 000 лева укрити осигуровки. Всеки, който има подозрение дали не го ощетяват посредством укриване на осигуровки, може да направи инспекция посредством калкулатор, на уеб страницата http://zaplatavplik.bg/
Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Ако служащ, който получава 1000 лева, само че работодателят му заплаща осигуровки на сумата от 500 лева, дълготрайната загуба с калкулатора, който сме създали, демонстрира загуба от порядъка на 60000 лева
Наемането на личен състав без контракт или на половин работен ден е най-често срещаната процедура при по този начин наречените " заплати в плик ", сочи разбор на бизнеса.
Милена Ангелова - АИКБ: " За да няма " заплати в плик ", би трябвало да няма сиви пари, които да влязат в този плик. И ние се борим с всички проявления на сивата стопанска система, които генерират сходни средства.
Общо 5000 сигналa против неточни работодатели са подадени в инспекцията по труда от началото на годината.
Дина Христова - ГИТ: Най-често сигналите се подават точно за несъблюдение на трудовите правни отношения - т.е. възникването им, работното време и заплащането на труда, а не толкоз за условия на труд.
За да бъдат пресечени злоупотребите, от приходната организация оферират всеки назначен чиновник да получава електронно известие с информация за заявения пред Национална агенция за приходите застрахователен приход и трудов контракт, а в случай че компания укрие осигуровки, тя да не бъде допускана до обществени поръчки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР