Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев, начело с маестро Илиян Тиганев,

...
Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев, начело с маестро Илиян Тиганев,
Коментари Харесай

Бронзова купа за пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ от Международния хоров конкурс във Верона

Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев ", отпред с маестро Илиян Тиганев, още веднъж показа почтено града и страната на влиятелен песенен конгрес. Бронзова купа и незабравими преживявания донесе на състава присъединяване в 32-ото издание на Международния хоров конкурс във Верона. Отличието е за представянето на пловдивския хор в категорията за фолклорна и известна музика.
Прочетете още
Любителски певчески групи от три континента изявиха умения, обмениха познания, сътвориха другарства. Легендарните подиуми във Верона бяха арени на съревнованието и празника. Официалните церемонии - откриваща и заключителна - блестяха на огромната сцена на " Театро Филармонико ". За конкурсните сесии бе отредена " Sala Maffeiana " - единствената автентично непокътната зала в " Театро Филармонико ", където юношата Моцарт свири на пиано през 1770 година и изумява всички учени от Accademia Filarmonica.

„ Днешните учени от конкурсната комисия също бяха взискателни, гледаха строго, следяха партитурите и правилното им театрално пресъздаване “, разказва диригентът на Пловдивското певческо сдружение Илиян Тиганев. По думите му, една от най-важните изгоди от такова присъединяване е опцията за " сверяване на часовника ". Нивото на пловдивския състав е конкурентно и характерно със своеобразието на родния репертоар, е заключението на диригента. Потвърдено освен от оценката, само че и от персоналните мнения, които той получи от члена на журито Синция Занон, диригент с доста награди и представител на Италия в Световния хоров съвет. Тя с емпатия показа, че осъзнава какъв брой старания и време са нужни за поддържането на високо равнище в любителското изкуство.

„ След деня на висша централизация и непоколебим професионален контрол, пристигна редът на волната стратегия с осъществявания в разнообразни точки на града. Пловдивските артисти имаха концерт в учебно заведение в квартал Кадидавид. След 20-минутната стратегия публиката бе на крайници и разреши на състава да се отдръпна на подобаващ отдих чак след третия бис “, описа още диригентът Илиян Тиганев.

Всички диригенти гостуваха в Община Верона, където се срещнаха с кмета, заместник-кмета по културата и ръководителя на Италианския хоров съюз. Тримата поместиха и свои поздравления в почетната книга на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев ".

За церемонията по награждаването, знамената на хоровете участници бяха развети на сцената на огромния спектакъл. Бронзовата купа и почетният диплом бяха поднесени на пловдивския хор още веднъж от Синция Занон.

Празничният завършек на фестивала бе всеобщото хорово шествие до " Арена ди Верона ". Възхитителен канон от стотици гласове отекваше по улиците на града. А на амфитеатралните трибуни на Арената на маестро Илиян Тиганев бе предоставена достойнството да дирижира над 300 артисти в взаимно осъществяване на " Va, pensiero " от " Набуко " на Верди.

Участието във Верона бе придружено от доста срещи, нови професионални контакти, певческо празненство и специфична италианска вечеря, приготвена от хористите домакини. Пловдивчани посетиха и ред други забележителности наоколо: огласиха билото на Монте Балдо на 1800 метра надморска височина, а на връщане припяваха и на гондолиерите по каналите на Венеция.

Пътуването на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев " е подкрепено от Община Пловдив по стратегия " Мобилност " и е част от културния календар на града.












 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР