Пловдивското дерби между Ботев и Локомотив за шести път ще

...
Пловдивското дерби между Ботев и Локомотив за шести път ще
Коментари Харесай

За шести път дербито е на старта, но за първи път на “Лаута”

Пловдивското дерби сред Ботев и Локомотив за шести път ще се играе в първия кръг. Двата отбора откриват за първи път сезона през акцията 1967-1968, а за последно мачът се игра в първи кръг през сезон 2020-2021. 
Прочетете още
Любопитно е, че нито един всички четири конфликта досега не са били на стадион " Локомотив ". Има три дербита на стадион Пловдив - тогава 9 септември, едно на стадион Лазур в " Бургас " и едно на клубната база на Ботев в Коматево.

Сега за първи път мач от първия кръг сред " смърфове " и " канарчета " ще се играе на " Лаута ".

Първото дерби в 1-ия кръг

През сезон 1967-1968 Ботев и Локомотив за първи път играят още в първия кръг на новото състезание. Мачът се играе на стадион " 9 септември " – настоящ стадион " Пловдив ". Ботев побеждава с 1:0. Тогава Ботев е под името Тракия.

Във въпросния сезон Ботев е шести с 30 точки, а Локомотив е 9-ти с 27 точки. 

Следващият мач още първоначално

През сезон 1969-1970 двата отбора откриват сезона, дуелът още веднъж е на стадион " Пловдив ". Мачът приключва с триумф на Ботев с 3:1.

В края на сезона Ботев е 4-ти с 34 точки, а Локомотив е 5-ти с 33 точки.

Едно от най-резултатните дербита

През сезон 1972-1973 още веднъж дербито е в първия кръг и още веднъж на стадион 9 септември. Това е едно от най-резултатните срещи в историята на Пловдивското дерби и приключва с триумф на Локомотив с 4:3. В крайното класиране Локо е на второто място, а Ботев – тогава още веднъж под името Тракия е 9-ти.

Второто отвън Пловдив

През сезон 2016-2017 дербито за повторно се играе отвън Пловдив, откакто през 2014-та дуелът се играе в София. Ботев е алегоричен хазаин в Бургас на стадион “Лазур ”, тъй като базата на отбора в Коматево към момента не разполага с осветяване. Дани Кики открива за Локо в 67-та минута, само че Иван Стоянов изравнява за Ботев в 75-та минута, а мачът завършва при 1:1.

В края на сезона Ботев печели Купата на България, а в шампионата приключва осми с 49 точки, а Локо е пети с 44 точки.

Последното дерби в първия кръг

Последният пък, когато двата тима бяха един против различен в първия кръг беше през сезон 2020-2021. Тогава въз основата на Ботев в Коматево Тодор Неделев открива резултата в 9-та минута, а Атанас Илиев в 56-та минута оформя крайния резултат.

Общият баланс в дербитата в първия кръг са две победи за Ботев, една победа за Локомотив и едно тъждество при голова разлика 10:6 за “канарчетата ”.

Любопитно е, че досега мачовете от 1-ия кръг сред Ботев и Локо в никакъв случай не са се играли на клубните игрища на двата тима – стадион “Христо Ботев ” и стадион “Локомотив ”.

Сега за първи път, когато мачът е от първи кръг ще се играе на стадион “Локомотив ”. Дербито ще е гостуващи почитатели на Ботев, а в ответния мач на “Колежа ” няма да има последователи на Локомотив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР