Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че се

...
Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че се
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай разгласи в послание в понеделник, че се отдръпва от избора за нов български патриарх. То бе оповестено на уеб страницата на пловдивската митрополия.

" Обявявам и заявявам, че не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Призовавам всички идващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш обичан Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го сложи в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не стопират да закрилят благочестивия православен български народ ", написа той.
 
В обръщението той атакува остро медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон, които са почнали още на поклонението и погребението на патриарх Неофит. 
 
" И през 2013 година бяха обсебили общественото пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да " кадруват " идващия български Патриарх. Впрочем, през 2013 година те не познаха. Няма да познаят и в този момент ", упорства Николай.
 
Припомняме, че девет от тринадесетте митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх на Българската православна черква (БПЦ). Това са Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий, Видинският Даниил и Американският Йосиф.
 
Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години, а Доростолският Яков няма 5 години на поста. Сливенски митрополит пък към момента не е определен.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР