Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев,

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, ...

Отмениха предсрочното освобождаване на убиеца на малкия Паоло.


Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, който на 2 юни 2014 година прегази с джипа си 4-годишния Паоло на пешеходната зона в Стара Загора.

Сапунджиев ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав прие, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне.

За добро поведение на Георги Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек". За положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип.

Апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност – за престоя на Сапунджиев до момента са издадени 29 заповеди за награждаване  с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.
  
В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание.

По тази причина е прието, че с поведението си Г.С. не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване. В противен случай приложението на този институт би било единствено  средство за корекция размера на наложеното на осъдения  наказание.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Източник: novini.bg