Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов

...
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов
Коментари Харесай

Върнаха делото срещу бившия полицай, прегазил и убил 7-годишната Мони

Пловдивският апелативен съд анулира присъдата на някогашния служител на реда Владимир Панайотов от Пазарджик за злополуката със починало седемгодишно момиченце в село Братаница. Върна делото за ново разглеждане от различен състав на Окръжен съд – Пазарджик от стадия на разпоредителното съвещание.

 Делото в Апелативен съд – Пловдив е формирано по Панайотов против наказването му от 4 години и 8 месеца отнемане от независимост. Той е приет от Пазарджишкия областен съд за отговорен в това, че на 19.07.2021 година в с. Братаница, област Пазарджик, на основен път, при ръководство на л.а. „ Шкода “, благосъстоятелност на ОД Министерство на вътрешните работи – Пазарджик, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 7-годишната Мони, от с. Братаница. Владимир Панайотов  е лишен от право да ръководи МПС за период от 6 години.

Делото се гледа за повторно в Апелативен съд – Пловдив, откакто то беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от различен правосъден състав. Първият състав беше изменил присъдата на Панайотов, като беше понижил наказването му от 4 години и 8 месеца дейно отнемане от независимост на 3 години условно с 4 годишен изпитателен период, а лишаването от право да ръководи МПС - от 6 на 4 години.

Наказателното произвеждане в първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното правосъдно разследване, като подсъдимият е признал напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези обстоятелства. Пловдивският апелативен съд откри, че в хода на наказателното произвеждане са позволени отстраними основни нарушавания, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд. 

Основното е, че обвинителният акт не дава отговор на условията на Наказателно-процесуален кодекс. Същият страда от непълноти по отношение на мястото и метода на осъществяване на закононарушението. Наблюдаващият прокурорът не е изложил обстоятелства по отношение на посоката на придвижване на лекия автомобил, ръководен от подсъдимия, посоката на придвижване на пресичащите деца, по какъв начин са били ситуирани на пътя МПС-то и потърпевшото дете преди и сега на удара. В обвинителния акт липсва ясно декларирана теза на държавното обвиняване къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека.  

Това по-тежко наказуемо събитие участва в диспозитивите на обвинителния акт и на присъдата единствено цифром, само че не е изписано и словесно, че ударът е станал на пешеходна пътека. Освен това, подсъдимият е предаден на съд за нарушаване на член 119 от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата. Този текст регламентира придвижване по автомагистрала, само че в обвинителния акт няма изложени сходни обстоятелства, което води до несъгласие сред неговата обстоятелствена и заключителна част. Апелативните съдии считат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да откри посочените пороци на обвинителния акт, да приключи правосъдното произвеждане и да върне делото на прокурора за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл минусите на обвинителния акт.

Извън горното, окръжният съд не е направил и дължимия разбор на доказателствата и не е изложил правни съображения за взетото решение, което е равнозначно на липса на претекстове и също съставлява значително нарушаване на процесуалните права на страните и съображение за анулация на присъдата.

Решението на Апелативния съд е дефинитивно и не предстои на митинг и обжалване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР