Пловдивският административен съд отмени заповедта на зам.-министъра на културата Пламен

...
Пловдивският административен съд отмени заповедта на зам.-министъра на културата Пламен
Коментари Харесай

Опасният тютюнев склад до Сточна гара в Пловдив не е паметник, реши съдът

Пловдивският административен съд анулира заповедта на зам.-министъра на културата Пламен Славов, с която някогашният тютюнев склад на бул. „ Христо Ботев “ 57 е разгласен за монумент на урбанизма и културния пейзаж. Министерството ще би трябвало да заплати на компанията притежател на постройката 3205 лева разходи.
Сградата е извънредно рискова и всеки ден хора се молят да не падне върху тях, до момента в който минават оттова. Тя е частна благосъстоятелност и през 2019 година в един съботен ден стартира събарянето й, само че тогавашният министър на културата Боил Банов пристигна на пожар и го спря. Оттогава продължава да заплашва минувачи и коли.
На 12 януари 2021 година в министерството на културата постъпило писмо от проектант Петкана Бакалова, в което поискала складът да бъде разгласен за недвижима културна полезност. По закон всеки жител или компания може да подаде такова заявление посредством Националния институт за недвижимо културно завещание или районните инспекторати. Няколко месеца по-късно шефът на НИНКН арх. Петър Петров декларирал в писмо, че постройката не има подобен статут. Тя обаче е част от територията на историческа зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив “, която е колективен археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, монумент на урбанизма и културния пейзаж. Започнала е процедура за правене на заключителна оценка и режими на запазване на някогашния тютюнев склад, само че няма доказателства притежателят да е бил известен.
На 26 август м.г. институтът предложил на министерството постройката да бъде заявена като единична културна полезност с категория „ за сведение “. Със заповед на министъра на културата е бил назначен профилиран експертен съвет, който на 2 септември го е приел с 15 гласа „ за “.
На 8 септември м.г. зам.-министърът изпратил уведомително писмо, че стартира произвеждане за оповестяването на склада за единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност. То е получено от кмета на Пловдив Здравко Димитров 4 дни по-късно, само че до притежателя на постройката е стигнало чак на 1 октомври. Фирмата възразила и поискала да бъде процедурата да бъде прекъсната.
Според магистратите производството е извършено при позволени основни нарушавания на разпоредбите. Оспорената заповед е била издадена въз основа на поправена предварителна оценка, която обаче не е била прегледана от експертния съвет и за нея няма мнение, което е срещу откритите правила. Не е отразена и забележка на някой от специалистите и не е ясно кое е наложило корекциите. Освен това заповедта трябвало да бъде издадена след разискване на възраженията на заинтригуваните страни, а в тази ситуация това е станало преди изпращането на възражението. С тези претекстове магистратите са отменили документа, публикуван на 30 септември.
Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР