Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Съветската армия Альоша да

...
Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Съветската армия Альоша да
Коментари Харесай

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Альоша да бъде преместен

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Съветската войска „ Альоша ” да бъде изместен до края на 2024 година. Владимир Славенски и Йоно Чепилски от „ Демократи за мощна България ” (ДСБ) - Пловдив, които са част от групата на „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”, внесоха предложение до локалния общински съвет. Информацията е от пресцентъра на партията, написа Българска телеграфна агенция.

В плана на решение се предлага мемориалът да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към известния като „ Альоша ” паметник. Според съветниците на ДСБ сега това пространство е занемарено. В доводите на предлагането се споделя, че „ паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска ” и е „ знак на потиснатото национално достолепие ”, както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на паметника „ Альоша ” от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

По думите на Владимир Славенски от ДСБ - Пловдив има ясна и безапелационна позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. " Ние заставаме на страната на историческата истина и сме надълбоко уверени, че това е в полза на всички пловдивчани, а и на всички български жители ", уточни той.

Според Йоно Чепилски паметникът “Альоша ” се отличава мощно от другите паметници в града със своя голям растеж и мащаб. „ Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив, а неговият превес над другите монументи в града демонстрират безпрекословната власт на Съюз на съветските социалистически републики над България в тоталитарния интервал ”, разяснява той.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари. Паметникът на Съветската войска " Альоша " е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер „ Шпагин “ с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР