Пловдивската строително-инвестиционна фирма "Джи Ти инвест" ООД фалира. Решението за

...
Пловдивската строително-инвестиционна фирма "Джи Ти инвест" ООД фалира. Решението за
Коментари Харесай

Строител на луксозен комплекс в „Пампорово“ фалира

Пловдивската строително-инвестиционна компания "Джи Ти инвест " ООД банкрутира. Решението за оповестяване в неплатежоспособност е взето единствено преди дни на 14 ноември от Окръжен съд Пловдив.

До тежката финансова развръзка сдружението бива докарано поради изтегляне на голям заем от близо 2 млн. лева, прецизира TrafficNews.

Собственици на компанията са Тройчо Недялков, който от над 20 години е в строителния отрасъл в Пловдив и района, и Георги Жичев. Двамата съдружници учредяват компанията през 2006 и разпределят 50 на 50 капитал от общо 5000 лева

Само година по-късно двамата теглят банков заем от 922 000 евро за задачите на построяването на голям спа апатрхотел в Пампорово - комплекс "Пампора ".

Залагат дружествените си дялове пред банката заемодател и вършат договорна ипотека върху парцела в ски курорта. Дружество стартира градеж и се пробва да продава на зелено жилищата в постройката, само че несполучливо.

Не съумяват да покриват вноските по заема си, който е с първичен период за погасяване 2010.

Със съглашение за залог на комерсиалното дружество, Недялков и Жичев издействат нова последна дата през 2016 година, само че по този начин и не изплащат големия дълг. Фирмата е оповестена за неплатежоспособна още към февруари 2014.

Недялков преди години беше забъркан в скандал с заеми, теглени от строителни служащи, които настояват, че са предавали парите на работодателите си под угрозата, че ще останат без работа.

Проверката против него обаче беше прекъсната заради липса на задоволително доказателства и приключване на давностните периоди.

Към днешна дата съдът е постановил преустановяване на активността на "Джи Ти инвест ", като е сложил със свое решение обща забрана и запор върху имуществото на пловдивската компания.

От банката заемодател "Юробанк " са си изкарали изпълнителен лист, по който частен правосъден реализатор сега е пуснал търг за продажбата на хотела за обезщетяване на вземанията на банката.

Хотелът е на недодялан градеж, като в него има голям спа център, басейни, пул-барове, заведения за хранене, игрални зали, ски дрешници, офиси, магазини, гаражи и над 80 жилището. От друга страна сдружението няма цялостна благосъстоятелност върху земята изпод, а единствено 65% идеални елементи.

Търгът е разгласен с първична цена от 935 804 лева без Данък добавена стойност, което пък ще се начисли в размер на още 187 хиляди лв..

Тепърва следва да стане ясно дали ще има интерес към комплекса, защото голям брой строителни мастодонти край ски пистите бяха сполетени от аналогична орис.

Това са колосът "Магнолия холидейз ", апартхотел „ Сидер Хайтс " 3, хотелски комплекс "Зарена ", комплекс "Форест нук ", Жилищно-хотелски комплекс „ Долината на Орфей " и "Родопи Даймънд " - всички в Пампорово.

Част от тях от години към този момент се разпродават, като ЧСИ-тата предизвикаха обособени търгове за жилищата в тях заради неспособност за пласиране на задачите комплекси.

Фалитът на голям брой строителни бизнесмени, вложили в тъй наречените ваканционен взрив, се случи по време на икономическия провал сред 2007 и 2012 година. Последиците обаче са факт и до ден сегашен, а по-голямата част от гореизброените строителни колоси стоят незавършени като монумент на банкрута.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР