Пловдивска двойка, живееща в Германия, получи солено наказание за нарушаване

...
Пловдивска двойка, живееща в Германия, получи солено наказание за нарушаване
Коментари Харесай

Пловдивчани отидоха при ходжа и ги глобиха 20 бона

Пловдивска двойка, живееща в Германия, получи солено наказване за нарушение на Коронавирус карантина. Мъжът получи условно наказване от 4 месеца отнемане от независимост с 3 години изпитателен период и 10 000 лв. санкция, а дамата 3 месеца условно, с 3 години изпитателен период, и също санкция от 10 000 лв., написа trafficnews.bg.

Присъдата е наложена от пловдивския Районен съд и доказана от Окръжен съд.

На 02 май 2020г., двойката се завърнала в Република България от рискова зона - Федерална република Германия. Те пристигнали на Летище София с пътнически аероплан. При идването им на летището, като лица идващи от рискова зона, органите на Столична Регионална здравна ревизия им връчили против автограф надлежно Предписание за слагане под карантина.

Така двамата били сложени под домашна карантина за период от 14 дни, като карантинният интервал бил от 02.05.2020г. до 15.05.2020г. в това число. В издадените им наставления двойката показали, че адресът, на който ще обитават за посочения 14-дневен период, е адресът им по регистрация като непрекъснат и сегашен, където двамата живеели на фамилни начала.

Те били осведомени персонално с текста на предписанията, в уверение на което се подписали собственоръчно, като им били връчени екземпляри от същите. С издадените им наставления за слагане под карантина те били предизвестени за наказателната отговорност, планувана от закона. Двамата попълнили и формуляри за събиране на данни на идващи пасажери от зони с разпространяване на Коронавирус - 19 по отношение на епидемиологична обстановка, в които наново заявили, че са осведомени да съблюдават 14-дневната карантина.

С оглед реализиране на надзор за съблюдаване на ограниченията, наложени на карантинираните лица, били осъществявани инспекции по места от страна на екипи на ОД на Министерство на вътрешните работи - гр. Пловдив. В тази връзка на 14 май 2020г., към обяд проверяващите отишли на посочения адрес където не разкрили никой. Това наложило да търсят подсъдимите по телефон и се свързали с мъжа.

Той им обяснил, че двамата с жена му се намират в локалната джамия, при ходжата. В този миг той правил набожен обред на дамата по отношение на нейното „ несигурно психическо положение “.

След 15-20 мин. двамата се върнали в жилището и обяснили на полицейските чиновници, че са наясно със задължението да съблюдават изискванията по карантината, а последните им разпоредили да не нарушават предписанията на РЗИ, след което делото стигнало и до съда.

По отношение индивидуализацията на наказването, първоинстанционният съд е приел за подсъдимите наказване отнемане от независимост за период в планувания най-малко от три месеца отнемане от независимост за дамата и четири месеца отнемане от независимост за мъжа, поради събитието, че е осъждан и оправдан. Кумулативното наказване санкция и за двамата подсъдими е несъмнено в долната граница от 10000лв. и също е доказано от Окръжен съд-Пловдив.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР