Пловдивчанка осъди Общината да ѝ изплати обезщетение за хиляди левове

...
Пловдивчанка осъди Общината да ѝ изплати обезщетение за хиляди левове
Коментари Харесай

Пловдивчанка осъди Общината за близо 11 000лв., заради паднал върху нея клон

Пловдивчанка осъди Общината да ѝ изплати обезщетение за хиляди левове поради паднал върху нея клон. На 20 август 2020 година сутринта върху Й.А. се стоварил огромен отчупен клон от дърво, до момента в който тя се движила пеш по тротоара до бул.. Заради удара А. била повалена на земята и претърпяла доста мощна болежка в региона на лявата тазобедрена става, блъснала главата си, при което получила хематоми, болежка в главата, дясното рамо и ключицата.

Пострадалата жена не можела да стане сама от болки и се наложило жители да ѝ оказват помощ. След известно време А. съумяла да се изправи на крайници и да стигне до близка скамейка, където след още към 30 минути съумяла да се съвземе задоволително, с цел да се прибере у дома.

В същия ден обаче болката и отока на левия крайник се засилили до степен, при която А. не могла да се придвижва сама. Това наложило да потърси незабавна помощ, след което била приета в болница в болница, където лежала до 8 септември. Последвало месеци лекуване и отнасяне от лекари на раните. Заради това ищцата не могла сама да обслужва ежедневните си хигиенични и други съществени потребности, при което се наложило за нея да поставя грижи синът ѝ А., вписан и практикуващ юрист.

Й.А. претърпяла неимуществени вреди, които прави оценка на стойност от 8000лв., а цената на възнаграждението на болногледач – на 1200 лв.. Ищцата помолила съдът да постанови решение, с което ответната Община Пловдив като притежател на движимостта да бъде наказана да ги заплати.

Община Пловдив обаче оспорва желае и отхвърля съществуването на състав на непозволено увреждане. В претекстовете на ответника се твърди се, че рухването на клона е резултат от мощен вятър. Общината показва, че пострадалата жена не е спазил разпоредбите за придвижване, защото не се е придвижвала нито по тротоара, нито по банкета. Общината счита още, че сумата, посочена от Й.А. е повишена и тя не е имало потребност от болногледач или полагането на грижи от нейния наследник. В умозаключение Общината желае исковете да бъдат отхвърлени и да се присъдят на ответника сторените по делото разходи.

Вещото лице по признатата съдебномедицинска експертиза обаче дава умозаключение, че са нанесени съществени нематериални вреди по здравето на потърпевшата. Има данни за наличности на предхождащи случая болести, които обаче нямат отношение към оздравителния развой. Затова вещото лице дава умозаключение, че възнаграждението за болногледач възлиза на стойност от 1200 лв..

След като разгледали обстоятелствата по делото магистратите приели, че ищцата е потърпевша, откакто върху нея е паднал отчупил се клон на дърво. В това отношение еднопосочни били и свидетелските показания на всички разпитани.

Също по този начин съдът заключва, че е обвързване на общината да стопанисва дървото , чийто клон се е отчупил, според настояща Наредбата за развиване, поддържане и запазване на зелената система на град Пловдив. Магистратите счели, че е без значение за изхода на делото дали е духало вятър или не. Съдът показва още, че възражението на общината за това къде се е движила ищцата не може да бъде признато, тъй като липсват доказателства.

Заради породените голям брой прочувствени и физически вреди, съдът в Пловдив дефинитивно взема решение да осъди Общината да изплати на потърпевшата гражданка 8000лв. като обезщетение за неимуществени вреди – контузии, болки, премеждия, стрес, боязън, терзания и неудобства. Освен това общината е наказана да репатрира 1200лв. за разноски за болногледач. Освен всичко дотук общината платила в 610 лева разходи по делото и такса за движимости медицински лица. Освен това Общината би трябвало заплати на юрист, сумата от общо 1030 лв. хонорар. С последното общата сума, с която Общината се разделя, е 10 840лв.

Пострадалата пловдивчанка пък е наказана да заплати на Община Пловдив сумата от 21.41 лв. разходи.

Решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР