Пловдивчанка, болна от диабет, вече повече от година изпитва сериозно

...
Пловдивчанка, болна от диабет, вече повече от година изпитва сериозно
Коментари Харесай

Пловдивчанка с диабет: Дефицитът на препарати е огромен, не се храня, за да не хабя бройки

Пловдивчанка, болна от диабет, към този момент повече от година изпитва съществено усложнение да се доставя с животоспасяващи лекарства. Краснойка Кушева неведнъж е подавала сигнал за неналичието на препаратите до TrafficNews , като преди дни за следващ път се обърна към медията ни, с цел да изкаже разочарованието си.
Прочетете още
Кушева е диабетичка повече от 35 години, като през цялото време е на инсулин. За тези години се е наложило четири пъти да сменя приема на типа инсулин, поради ограничение или напълното прекъсване на произвеждането на даден артикул. В момента Кушева е на лекуване с препаратите " Тресиба " и " Фиасп ", които са извънредно сложни за намиране.

Тя показа, че лекуването й се повлиява добре от тези типове инсулини, само че от ноември 2022 година има съществени проблеми с доставката им. В момента тя още веднъж изпитва огромно усложнение, защото не може да се достави с въпросните лекарства.

Многократно се е обръщала към Министерство на здравеопазването и Изпълнителна организация по медикаменти, неправителствената организация Българска диабетна асоциация, Фирма Ново Нордикс- вносителят и последно до Прокуратурата на Република България.

„ Сигналите са за липса на тези инсулини. Отговорите са в дух, че има зареждане на хранилища на едро, откъдето има систематизиране по комерсиалната мрежа, т.е до аптеките. Но отговор на въпроса ми ще има ли гаранции за доставките, никой не дава отговор нищо съответно ", показа тя. 

До този миг тя се е снабдявала с дозите посредством нейни познати и близки. Това обаче става все по-трудно.

„ Изпълнителният шеф на ИАЛ съобщи в ефир, че би трябвало да минем на по този начин наречените комбинирани дози. Моят доктор ендокринолог  не е склонен с това, аз също. С тези инсулини организирам съответно лекуване на болестта си. От месец юни имам електронен протокол за една година за доставки включващи три флакона „ Тресиба ” и три флакона „ Фиасп ” месечно. За да се оправя не се храня вечер, намалям бързодействащия инсулин „ Фиасп ”, с цел да си подсигурявам лечението. " Тресиба " не мога да спестявам. За благополучие тези летни месеци нямам съществени вирусни болести, които трансформират дозите и утежняват диабета ми ”, добави Кушева.

Тя показа, че броят на болните, лекувани с тези инсулини се знае от НЗОК, която заверява протоколите и знае какво е настояването на лекарствените артикули.

„ Всеки има здравно досие, има електронни предписания, т.е има информации, само че няма предпочитание за проверки  и разбор. Ако някой изнася за сметка на болните в България, да се каже, да се осведомят лекарите, лекуващи тези заболели. В международен мащаб лечението на инсулин подвластните диабетици става точно с тези инсулини, ползват се инсулинови помпи, употребяват се датчици за проучване на захарта. Къде сме ние? Имам право на живот и желая страната в която пребивавам да ми подсигурява съответното лекуване и да поеме отговорност, когато това се нарушава. Искам съответни дейности и желая виновните за това длъжностни лица да си получат наказването ”, показа тя.

Писмо с сходни претенции е изпратила и до прокуратурата, като се надява да бъдат взети ограничения и хората, които се нуждаят от тези лекарства, с цел да живеят, да бъдат снабдявани с тях, без да се тормозят дали ще бъде застрашено здравето им или не.  

„ Не желая да се предавам, желая да пребивавам пълноценно, желая да съм потребна на себе си, околните ми и на моята страна, към която съм толерантна с работата си, държанието и отговорността си ”, приключва Краснойка.

Повече по тематиката и аргументите за недостига на медикаментите, можете да прочетете тук: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР