Пловдивчанин се обърна към TrafficNews, за да потърсите отговорност за

...
Пловдивчанин се обърна към TrafficNews, за да потърсите отговорност за
Коментари Харесай

„Градини и паркове” се „активизираха” след година сигнали за опасни дървета в Пловдив

Пловдивчанин се обърна към TrafficNews , с цел да потърсите отговорност за неспазените обещания и неизпълнените отговорности на Общината и Оперативна програма " Градини и паркове ", които съгласно него в продължение на една година не подхващат дейности по фитосанитарен надзор и санитарна сеч на дървесната растителност в региона на кв. " Триъгълника " в Пловдив. Мястото се намира сред ул. „ Любен Каравелов ”, бул. „ Васил Априлов ” и бул. „ Христо Ботев ”.
Прочетете още
Според читателят ни, положението на декоративните дървета по улиците „ Тракия ”, „ Филип Македонски ”, „ Кавала ”, „ Хан Кардам ”, „ Бузлуджа ”, „ Христо Станчев ”, „ Сатурн ”, ” Д-р Никола Ковачев ”, локалното платно на бул. „ Христо Ботев ” и ул. „ Любен Каравелов ” е трагично.

Той отбелязва, че в региона не е осъществявана необходимита работа по подкастряне на клоните и оформяне на дървесните корони с години, а дърветата са престарели, с хралупи по тях, формирани гъби по стъблата им. Освен това, дърветата са обект на интерес от кълвачи, което съгласно него значи, че са с най-вече кухи стволове и сухи клони.

„ Много от растенията са даже по-високи от 5-етажни здания, а клоните им пречат и влизат в терасите, като се удрят и в прозорците на живущите, както и унищожават фасадите, изкривяват улуци, чупят керемиди по покривите на блоковете. Тротоарите в резултат на несъразмерната възраст и размери на дърветата, са надигнати, с разместени и изпотрошени плочки ”, описа още пловдивчанинът.

Той добави още, че от години хората в региона се молят на Общината и Общинското дружество, като им подават сигнали, да вземат ограничения по отношение на положението на дървесната растителност в региона, само че резултат досега няма.

„ Обикновено оправданията за несвършената работа са, че нямат достъп до самите дървета, поради паркирали коли..... Има ли предпочитание, има и метод!!! Все отново се надяваме при вероятно осъществяване на отговорностите от районната община, то те да са цялостни и качествени, както и жителите на гр. Пловдив, в частност живущите в кв. Триъгълника, да бъдат задоволени от крайния резултат по поддържането на хубавичко дървесна растителност и премахването на рисковите и заболели дървета ”, приключи нашият четец.

Той даде и фотоси на подрязани дървета из Пловдив, които дефинира като „ добре свършена работа ” от Оперативна програма " Градини и паркове ".



От TrafficNews се свързахме с общинското дружество, от където се обърнаха към районното кметство и отдел „ Екология ”, като предизвикаха взаимна инспекция. За да се извърши санитарна сеч, районните еколози обследват дърветата, вършат експертни комисии, дават рекомендации пред кмета, който издава заповеди за съответните санитарни резитби и по-късно " Градини и паркове " извършват заповеди.

Припомняме, че на 19 януари три деца попаднаха в болница, откакто дърво падна върху тях, до момента в който стоят на скамейка на ул. „ Богомил ”. Тогава едно от девойките бе признато в болница със строшен прешлен, а нейната братовчедка, която също е била на мястото на случая бе с травма на главата. Останалите деца се разминаха единствено с охлузвания.

След осъществяване на обстойна инспекция от общинските институции от Оперативна програма „ Градини и паркове ” дадоха отговор, че не са останали безучастни.

Публикуваме и цялата позиция от общинското дружество.

„ Съвместно с еколозите от регион „ Централен “ е осъществена фитосанитарна експертиза на дърветата. Има издадени заповеди за санитарни резитби. Част от тях са изпълнени, а осъществяването на другите следва.

От „ Градини и паркове “ твърдят, че при разлистването на дърветата през пролетта още веднъж ще бъде изработен оглед на растителността в квартала ".

Относно образеца с изрязаните дървета, които нашият четец дефинира като „ добре свършена работа ” от предприятието споделиха следното:

„ Приложените от читателя фотоси са на дървета в парцела на Техническия университет. Такива фрапантни резитби са отвън общоприетата  процедура. Те се правят като последна мярка за избавяне на избрани дървета ”, допълват специалистите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР