Пловдивчанин поиска да се прекръсти на Кришна-Хари, но съдът му

...
Пловдивчанин поиска да се прекръсти на Кришна-Хари, но съдът му
Коментари Харесай

Пловдивчанин поиска да се прекръсти на Кришна-Хари, отказаха му

Пловдивчанин изиска да се прекръсти на Кришна-Хари, само че съдът му отхвърли. Мъжът подал молба в районния съд в Пловдив името му да бъде заменено и вместо тривиалното българско име, с което го кръстили родителите му при раждането, да получи божественото име, което щяло а извиси съзнанието му.
 

В молбата си до съда пловдивчанинът обяснил, че от самото си раждане е живял в какофония и дисбаланс с гражданските си имена. Според него името Кришна-Хари съдържало имената на висшия господ Кришна, което пък било бащиното име на божия наследник Иша-Кришна (превод от санскритски на името на Исус Христос). Мъжът изтъкнал, че още от предходния му живот и от утробата на майка си помнел, че се споделя Кришна.

По думите на пловдивчанина, Кришна означавало „ всепривличащ ". Той обяснил пред съда, че бил роден като православен християнин, а Кришна подсилвал неговото схващане. Винаги се усещал и възприемал като Кришна-Хари, а силата на името определяла неговото създание и схващане. Рожденото му име пък му въздействало убийствено, звучало му обидно, противоестествено, осмиващо и не можел да го одобри.
 
Като финален мотив мъжът показал, че всички негови родственици и другари го знаели като Кришна-Хари. Това име носело неговата естествена вътрешна духовна и вселенска сила и отговаряло на неговата същина и на битието му.
 
От Община Пловдив се възпротивили на желанието на пловдивчанина. Районният съд също отказал да смени името на мъжа и той ожбалвал правосъдното решение пред Окръжния съд.



Там пък му създали сложна психолого-психиатрична експертиза. Тя открила, че мераклията да стане Кришна-Хари страда от психологичен проблем, само че не се води на учет в пловдивския психодиспансер.
 
Според експертизата желанието на мъжа да смени името си било стимулирано от болестта му. По думите на специалистите, в случай че името му бъде променено, това няма да повлияе позитивно на здравословното му положение, обичай и живот.
 
В последна сметка съдът решил, че желанието на пловдивчанина е вследствие на психологичното му заболяване, което било в хронична фаза. Заради това окръжните съдии удостоверили решението на Районния съд и отказали смяната на името. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР