Пловдив вече има своя Алея на българската азбука, предаде БНТ.

...
Пловдив вече има своя Алея на българската азбука, предаде БНТ.
Коментари Харесай

Алея на българската азбука украси Пловдив

Пловдив към този момент има своя Алея на българската писменост, съобщи Българска национална телевизия. Тя се състои от 30 дървени букви, направени от хора в неравностойно състояние и доброволци.

Символите красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в регион " Южен ".

Близо 5 месеца е лишило на доброволците да изработят големите дървени букви. Символите на българска писменост са завършени в специфична работилница в Куклен, където хората в потребност са получили и психическа поддръжка.

" Хората се усещаха потребни и значими, тъй като през 2019 г, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата мисля, че си заслужаваше да създадем нещо, с което по някакъв метод да продължим делата на нашите предшественици ", разяснява Величка Маринова - ръководител на Националното съдружие за обществено съдействие и партньорство.

Идеята за патриотичната самодейност се ражда тъкмо от хората в неравностойно състояние. Те забелязали, че множеството надписи в града са изписани на британски език.

Посланието, което хората желаят да насочат с Алеята на кирилицата, е да се написа на български език, както и по-малко да употребяваме непознати думи в нашето всекидневие.

Доброволците са подарили дървените букви на регион " Южен " и се надяват те да бъдат опазени от вандалски прояви.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР