Пловдив. В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи

...
Пловдив. В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи
Коментари Харесай

Пловдив: В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания

Пловдив. В някогашния Дом за деца лишени от наставнически грижи „ Рада Киркович “ в Пловдив ще бъде ситуиран Дневен център за поддръжка на лица с увреждания. Това стана ясно по време на публично оповестяване на плана, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив . Центърът ще бъде ситуиран в две пространства на първия етаж на постройката на улица „ Димитър Цончев “ № 11. В него 90 лица и техните фамилии ще получават дневни и почасови обществени услуги, както в центъра, по този начин и в домашна среда посредством мобилна работа. Ще бъде обезпечена лечебна, профилирана психическа помощ, рехабилитация, арт терапия и занимания в креативен ателиета. „ Община Пловдив е първата, която подписа контракт за създаване на подобен дневен център, благодарение на който ще бъде обезпечена и заместваща грижа до 14 дни в годината. Така хората, които се грижат за своите заболели родственици ще могат в границите на тези дни да отидат на доктор, да си починат или на създадат неотложни за тях самите действия “, изясни заместник-кметът Георги Титюков. Той сподели помещението, в което ще се намира центърът и съобщи, че ще бъде изработен главен ремонт, ще бъде доставено нужното съоръжение и обзавеждане.
Целевите групи на плана, чието начало бе обещано през днешния ден включват представители на уязвими групи – Лица с увреждания, в това число тежки такива, над 18г., лица с увреждания, в това число тежки такива, и техните фамилии, получаващи консултативни и други сходни услуги посредством плана, лица над 18г. с увреждания, в това число тежки такива, консуматори на обществени и здравни услуги в общността, след извеждането им от институции, и участници с увреждания над 18 година, получаващи услуги.
По план „ Изграждане на ефикасна обществена инфраструктура за даване на 7 нови обществени услуги в Община Пловдив “, Процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца “, Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “ ще бъдат основани нужните условия за построяването на общо 7 обществени услуги на територията на Община Пловдив, а точно – 2 центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, преходно жилище за деца от 15-18 година, следено жилище за младежи от 18-21 година, център за социална поддръжка за деца и фамилии, с опция за незабавен банкет, дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии, дневен център за поддръжка на деца с тежки множествени увреждания и техните фамилии, в сходство с Картата на услугите за поддръжка в общността и в фамилна среда и Картата на резидентните услуги.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР