Пловдив ще се превърне в столица на виното с 13-ото

...
Пловдив ще се превърне в столица на виното с 13-ото
Коментари Харесай

250 вина се борят за приза “Дионис“ на дефилето на младото вино в Пловдив

Пловдив ще се трансформира в столица на виното с 13-ото издание на фестивала „ Дефиле на младото вино” на 26, 27 и 28 ноември. Тази година проведеното от Съвета по туризъм на Пловдив и Община Пловдив се организира под патронажа на Министерството на туризма на Република България.

„ Дефиле на младото винео” е едно от обичаните събития на пловдивчани и гостите на града. Чисто като идея то е едно от най-иновативните събития, тъй като обгръща доста аспекти от туризма – културно-исторически, винен, кулинарен, събитиен. Чрез него къщите в Стария град са цялостни с живот. На едно място се събират история, просвета, вино и храни”, сподели заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

„ В този нещастен за всички ни ден ви поканихме на среща, с цел да представим програмата на фестивала и да покажем, че въпреки всичко животът продължава. Че е значимо да вършим нещата по-добре и по опция – за другите. Радостно е, че сме пред прага на 13-ото издание на Дефилето, което ще се организира макар здравната рецесия. Това ни дава кураж”, сподели един от уредниците – инж. Любозар Фратев.

Откриването на „ Дефиле на младото вино “ е на 26 ноември. По традиция от площада пред Община Пловдив в 13 ч. ще тръгне Дионисиево шествие. Този път в ролята на господ Дионис ще влезе не дългогодишният шеф на Кукления спектакъл Виктор Бойчев, а различен артист, чието име уредниците пазят в загадка. Шествието ще бъде съпроводено от отбор „ Тракия “ и ще поведе всички винолюбители към началото на Стария град.В 14 ч. формалните посетители ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска маза – златен медалист от предходното издание. „ С наздравица “ дружно ще дадем формалния старт на винените дегустации, които ще не престават и през трите дни: 26 ноември - от 14 до 18 ч., 27 ноември - от 11 до 18 ч., 28 ноември - от 11 до 17 ч.

Очаква се пред посетителите да бъдат показани над 250 виновност от 42 мазета. Участниците общо са 60, тъй като по традиция към фестивала се включват и производители на храни. Те ще показват продукцията си в разнообразни къщи в Стария град, както и в музеите там.

Събитието ще се организира при всички нужни здравни ограничения, а за това ще се погрижат доброволците от Медицинския университет, които по традиция вземат участие във фестивала.

Дегустациите по традиция ще са с жетони. Един жетон е еднакъв на една дегустация Пред всяка локация ще бъде ситуиран информативен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите стремежи от посетителите дегустационен комплект. Цените са сред 3 и 16 лева

Министерство на туризма за втора поредна година поддържа „ Дефиле на младото вино “2021, като взе участие със собствен информативен щанд, ситуиран в двора на изложба „ Златю Бояджиев “.

„ Карта с обектите и участниците към този момент е оповестена и може да се види онлайн. Отбележете наличието си на " Дефиле на младото вино " 2021 и поканете вашите другари, с цел да се насладите дружно с нас на приказност от усети и страсти. После ще можете да отличите своя любимец за най-хубаво вино в онлайн анкетата”, сподели още инж. Фратев.

За поредна година уредниците не престават своята идея в поддръжка на студенти от профилираните университети, като дават стипендии от прихода на фестивала.

Експертна комисия, излъчена от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на младите виновност, показани на фестивала и ще отличи спечелилите в състезанието „ ДИОНИС “ по време на „ Вечер на майсторите на виното “. „ Голямото “ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили цифрови анкетни карти, ще дефинира „ Най-добро младо вино” в категориите - Червено, бяло и розе, спечелилите ще получат плакети, а няколко късметлии, които са дали своят вот - бутилка вино.

„ И нашите студенти от специалностите „ Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство” и „ Технология на виното и пивото” ще се включат в помощ на уредниците. А ние – преподавателите, ще сме част от експертното жури, което ще оцени и излъчи най-хубавите вина”, сподели доцент Христо Спасов от УХТ.

Победителите ще бъдат оповестени в събота.

Програма за „ Дни на младото вино “ - 2021

23 ноември (вторник) от 18:00 часа | Вход свободен с предварителна резервация

Ресторант „ ЧорапЪ “ (ул. „ Христо Дюкмеджиев “ 19)

„ Винени и кулинарни прекарвания със СлоуТурс.БГ “ - презентация и диалог на чаша вино с Екатерина Терзиева.

24 ноември (сряда) от 18:00 часа | Вход свободен

Културен център „ Тракарт “ (бул. „ Цар Борис III-ти Обединител “ 89, Подлез „ Археологически “)

„ Запознайте се ПЛОВДИВ и още “ Представяне на трето модифицирано и допълнено издание на книгата с създател Румяна Стоева-Титерякова.

25 ноември (четвъртък) - 18:00 часа | Вход свободен с предварителна резервация

Къща за посетители HillHouse (ул. „ Съборна “ 27)

„ Как 14 страни отпразнуваха интернационалния ден на мавруда “ - презентация на Българската асоциация на винените експерти.

!!! Важно: визитата на всички събития част от дни на младото вино са с разполагаем зелен документ за гостите.

Програма за „ Дефиле на младото вино “ - 2021

26 ноември (петък)

13:00 часа - „ Дионисиево шествие “ съпровождано от отбор „ Тракия “ и господ Дионис.

пл. „ Стефан Стамболов “ пред Община Пловдив;

14:00 часа - Официално разкриване с присъединяване на отбор „ Тракия “ и публични посетители. Отваряне на първата бъчва от господ Дионис. Началото на Стария град /ул. „ Съборна “ 2-4/. При неприятно време на Римския стадион;

14:30 часа - Начало на винените дегустации;

Очаквайте музика и танци във фестивалните местоположения.

27 ноември (събота)

12:00 часа – Работилница за свещи във винени чаши – с авансово записване. Тракийски стан.

14:00часа – „ Непознатите лица на мавруда “ | Вход свободен

Презентация и дегустация на бял, сив, варненски и десертен мавруд.

Етнографски музей, щанда на Аграрен университет.

15:30 часа - „ Бинго ВИНО “ – игра със спортен темперамент

Резиденция Тракийски стан - тераса

Очаквайте девическа хорова групировка „ Евмолпея “ да огласи фестивалните местоположения.

28 ноември (неделя)

12:00 часа - Йога с вино и Фам – Площада пред църквата Св. св. Константин и Елена на ул. „ Съборна “

14:00 часа – „ VR & ВИНО - преживяване от ново потомство “ – презентация и проява на БМ Вижън - Къща „ Иван Черноземски “

ФОТО КЪТ – през трите дни на фестивала търсете преносимия фото ъгъл на „ Дефиле на младото вино “. Не пропускайте да се снимате с Чашата на Дефилето.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР