Пловдив ще отбележи 80-годишнината на великата Цветана Манева със специален

...
Пловдив ще отбележи 80-годишнината на великата Цветана Манева със специален
Коментари Харесай

Голямата Цветана Манева празнува 80-годишния си юбилей на Античния театър

Пловдив ще означи 80-годишнината на великата Цветана Манева със специфичен театър на Античния спектакъл на 27 май от 20.30 ч. „ За любовта… Честит рожден ден, Цветана “ на Яна Борисова и с музиката на различен пловдивчанин – Милен Кокушаров, ще събере на една сцена Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано и „ Нощните рицари “ Александър Евгениев, Владислав Стоименов, Спартак Панталеев, Кристиян Негалов, Георги А. Богданов, Кирил Недков, Петър Петров. Естествено огромната звезда и специфичен посетител е Цветана Манева. За да бъде още по-красиво и въздействащо ще звучи и музика онлайн в осъществяване на Милен Кукошаров и Борис Таслев.
Спектакълът „ Честит рожден ден, Цветана “ е основан особено за 80-годишния празник на изключителната актриса Цветана Манева. Това е неповторимо театрално-музикално прекарване, което ще събере на една сцена разнообразни артисти, които ще играят в чест на една от най-големите актриси на България. Един удивително комичен и покъртително прям диалог за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което в никакъв случай не посмяваме да изричаме, само че ужасно доста ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика.
Ще се насладите на текстове и мемоари, изпълнени от обичани сътрудници на Цветана Манева, с които тя излиза на една сцена, харесва и обича. Това са извънредно надарени актьори, които респектират, въодушевяват и вълнуват, с големия си гений. Освен тях в спектакъла, с виртуалните си поздрави ще се включат и доста други артисти и близки на актрисата. И както на всеки рожден ден ще има една огромна изненада.
„ Благодарение на „ Честит рожден ден, Цветана “ всички можем да отворим сетивата си за това голямо прочувствено море, което тази актриса съставлява. Цветана Манева е моя огромна пристрастеност, моята огромна тематика като създател, която аз постоянно ще последвам, а тя постоянно ще ми следва. Цветана е знак на гения, на вдъхновението, на дишането, на насладата, и на концепцията за благополучие. В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна буря с размери и мощ без аналог. Няма различен метод, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, с изключение на сцената “, споделя драматургът Яна Борисова.
Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 година в Пловдив. Учи в ОУ „ Душо Хаджидеков “ и гимназия „ Лиляна Димитрова “ (днес СУ „ Патриарх Евтимий “). Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш. Дебютът ѝ е на сцената в родния град като Еболи в „ Дон Карлос “ на Фридрих Шилер. От 1967 до 1979 година е част от трупата на Пловдивския спектакъл като част от именитата група актьори на Младежка сцена. Оставя незабравими знаци с функциите си – Нора в „ Нора “ от Ибсен, „ Ромео и Жулиета “ на Шекспир като Жулиета, „ Двама на люлката “, в който си партнира с Явор Милушев. Кулминацията е „ Медея “ от Еврипид на сцената на Античния спектакъл. И всички тези върхови функции тя сбъдва с режисьора Любен Гройс. След 10 години, отдадени на Пловдив, двамата се причисляват към спектакъл „ Сълза и смях “.
Безброй са забележителните ѝ функции в киното във филми като „ Последна дума “, „ Трудна обич “, „ Дами канят “, „ Мера съгласно мера “, „ Мечтатели “ и доста други.
Цените на билетите за юбилейния театър са 40, 50 и 60 лева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР