Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия разказвач Николай

...
Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия разказвач Николай
Коментари Харесай

Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов

Пловдив ще означи 100-годишнината от рождението на огромния повествовател Николай Хайтов с поредност от събития. Те стартират в понеделник - 22 април, от 18 часа в Балабановата къща, когато ще бъде открита изложбата „ Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов " с куратор Здравец Хайтов. Пак там ще бъде излъчен документалният филм, представящ основаването на плана.

Изложбата „ Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов " е ретроспективно показване на двама огромни създатели на България в региона на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. Под патронажа на Министерството на културата и по отношение на честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

" Хайтов и Димовски - връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и оцветеност. Излизащото отдолу под перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока диря в духовната палитра освен на България, само че и в европейската и международна културата. Карикатурите на Димовски, са живо отражение на многостранния публичен, политически и културен живот на България. Политическата ирония, националната самородност и шаржа, са оценени и преосмислени през погледа на огромния художник. „ Необходими са ми двеста, само че ми стигат две ", са думи на влъхва стъпил крепко на земята и втрещен в чудатостите на живота, с цел да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя несравним гений.

Героите на Хайтов - друга буря, друга мощност, друга галактика, в която встъпиш ли един път, е за цялостен живот! Чудати, чепати, само че постоянно почтени, надълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези воин, със своя всемирен драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век. - „ Козият рог ", „ Мъжки времена ", „ Краят на песента ", „ Изпит ", „ Капитан Петко Войвода ".

„ Едно е да ти се желае, друго е да можеш, а е трето и четвърто да го направиш ", споделя Хайтов посредством своя воин и няма по какъв начин да му не повярваш... Магията на словото, облика и рисунката! Двама създатели, достолепни и почтени да бъдат пример за духовна еднаквост и културна общовалидност, споделя Здравец Хайтов.

Изложбата идва в Пловдив с помощта на Фондация „ Памет " и може да бъде забелязана до 6 май в това число.

По време на откриването на изложбата ще бъде оповестено началото Ученически книжовен конкурс отдаден на 100 година от рождението на Николай Хайтов. Конкурсът е за написване на есе, а тематиката е мисъл на огромния публицист: „ Планината може и да не повдигнеш, само че си коства да опиташ ". Регламентът и формулярът за присъединяване ще бъдат качени на http://www.oldplovdiv.com/ след оповестяването на самодейността.

Конкурсът се организира в един кръг, в интервала 22 април - 30 юни, в това число. В него ще могат да вземат присъединяване всички възпитаници от 8 до 12 клас, в това число, от всички учебни заведения на територията на Пловдив. Оценяването на творбите ще бъде осъществено от умело жури, управлявано от Елена Хайтова.

Поредицата от събития, свързани с създателя Николай Хайтов, са част от честванията на 50-годишнината на общински институт „ Старинен Пловдив ", чийто екип провежда празничната стратегия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР