Пловдив ще бъде куклена столица на Европа от 3 до

...
Пловдив ще бъде куклена столица на Европа от 3 до
Коментари Харесай

Кибер бяла приказка играят в Пловдив

Пловдив ще бъде куклена столица на Европа от 3 до 7 септември. Куклен спектакъл ще се гледа на закрито и навън. Едновременно ще вървят двата фестивала на Държавния куклен спектакъл в Пловдив - ХХIII интернационален куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са доста " и "TheatAir 2018 ". При това в обстановка на огромни преобразувания в двора и постройките на театъра в Пловдив. "Европейската столица на културата 2019 " ДКТ Пловдив ще посрещне в обновената си територия. Затова така наречен представления "на закрито " тази година ще се играят в залата на Военния клуб и в огромното студио на Радио Пловдив, в камерната зала на театъра и в Историческия музей. А сцена за театъра навън са улиците на Пловдив, квартал "Капана ", Виенският павилион в ЦарСимеоновата градина, Римският стадион.
Откриването е на 3 септември с шоуто "Балони " на смешник Катастрофа до Джумая джамия, следва публична част в Историческия музей и след това стартира шествието на Театъра на огъня и сенките "Файертър " по основната улица на града. Сред гостуващите трупи са ДКТ от Москва, от Клайпеда, Рязан, спектакъл "Жинак " от Чехия, спектакъл "Вировитица " от Хърватия и спектакъл "Стикадо " от Испания, спектакъл "Пъзел " от Канада, "Ис Маскарадас " от Италия, Регионалният спектакъл "Хмелницки " от Украйна. Представят свои спектакли и държавните куклени театри от София, Бургас, Ямбол, Силистра, както и "Ателие 313 "...
Директорът на ДКТ Пловдив и уредник и хазаин на събитията Виктор Бойчев е изгледал 136 спектакъла, с цел да направи селекцията. Сред българските той подчертава върху "Парченцето " на Бургаския спектакъл, представлението "Спомням си " на Петър Пашов-младши, сина на известния куклено-театрален режисьор, то не е особено за нито един тип спектакъл, само че е доста особено - типичен изпипана черна камера с проекции, и за него Виктор Бойчев провежда рейс, с цел да се гледа на място в София, в спектакъл "Ателие 313 ". "Малка нощна серенада " на театъра в Рязан, украинците със "Старата мелница " и "Кащанка " на хърватите са други представления, към които насочва вниманието ни експертът.
Български млади кукловоди са създали комичен шеговит опит да опишат "Бяла приказка " на Валери Петров. Като средства са употребявали метафората за кибернизация и това е отразено в сценографията, в следствие се е получил ужасно благ, приятелски и валериевски актуален театър "Кибер бяла приказка ". "Насрещни ветрове " на италианците е доста сериозен куклен спектакъл, с чудесни средства и артисти. "Снежната кралица " на Московския куклен спектакъл е за най-малките, а от Канада идва българката Павла Манова със спектакъла "На разположение ".
По улиците на Пловдив малчуганите и техните родители ще се срещнат с маг Фофичино, дуо Барбароните, смешник Катастрофа, живи скулптури и цирк де ла Люлин... Не е малко, нали?


"Малка нощна серенада " на ДКТ Рязан


Сцена от "Парченцето " на ДКТ Бургас

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР