Пловдив. При Кресненската бойна операция през 1913 година за сетен

...
Пловдив. При Кресненската бойна операция през 1913 година за сетен
Коментари Харесай

Военният историк Петър Ненков: При Кресненската бойна операция през 1913 година се доказва, че е нямало единство между българските дипломати и армията ни

Пловдив. При Кресненската бойна интервенция през 1913 година за прощален път се потвърждава, че е нямало единение сред българските дипломати, външната ни политика и Българската войска. Това сподели в предаването „ Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За достойнството на България ” на Радио „ Фокус ”-Пловдив военният историк Петър Ненков. При тази интервенция българските войни демонстрират невиждан подвиг. „ Не отговорят на истината изказванията, че нашата войска е била победена от гръцката. Ако имаше още малко време за българските генерали, тази интервенция щеше да приключи с нова победа ”, сподели Ненков.
По думите му, неналичието на единение сред войска и политици се оказва съдбовно върху изхода на Втората Балканска или Междусъюзническа война и с подписването на Букурещкия кротичък контракт са унищожени плодовете от нея, реализирани с толкоз пот и кръв от българските войни. „ За първи път България е принудена да изпие докрай горчивата чаша на своето проваляне, да изживее следствията на първата си национална злополука, при която от територията ни са откъснати огромни елементи обитаеми с плътно българско население ”, сподели още Ненков. „ Към територията ни се насочат десетки хиляди бежанци, застрашени от осъществяване на кланета и погроми от прилежащи страни и войските им ”, добави той.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР