Пловдив. Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ кани на Юбилеен концерт

...
Пловдив. Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ кани на Юбилеен концерт
Коментари Харесай

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ кани на Юбилеен концерт Песента сдружава, развеселява и утешава по повод 125 години от основаването му

Пловдив. Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ кани на Юбилеен концерт " Песента сдружава, развеселява и утешава " във връзка 125 години от основаването на сдружението, съощиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ има удоволствието да предложения пловдивчани и посетители на града на Юбилеен концерт във връзка 125 години от основаването на сдружението. Събитието, което е под надпис " Песента сдружава, развеселява и утешава ", ще се състои на 15 декември 2021 година от 18.00 часа в залата на читалище „ Шалом Алейхем – 1945 “ на ул. Христо Г Данов № 20 и е с вход свободен!

Дружеството кани и всички свои някогашни и сегашни хористи, другари и спомоществователи на своя празничен, юбилеен концерт, който заради противоепидемичните ограничения беше отлаган няколко пъти. На 15 декември, в осъществяване на заповедта на Министерство на здравеопазването, всички присъстващи на събитието би трябвало да имат зелен документ.

„ Традицията е нещо хубаво. Това разбиране съдържа в себе си презумпцията за сигурност, непоклатимост и предвидимост, изключително в несигурни времена. Традицията в подтекста на разбирането за културно – историческо завещание е страж на цивилизационната памет, на чувството за родова, общностна целокупност и единодушие в името на някаква генерална концепция или идея. Традицията значително обуславя сегашното и играе основна роля за образуването на визията за бъдещето! Като основна част, формирала културно – историческия образ и обичаи на Пловдив през последните повече от 100 години би трябвало да отбележим Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “! Дружеството е културен феномен, чието развиване е ситуирано по времевия вектор на три епохи! Вратите на ППД „ Ангел Букорещлиев “ са необятно отворени за всички, които биха желали да споделят мотото на хора, че " Песента сдружава, развеселява и утешава ". Изказвам голяма признателност на отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на Община Пловдив и персонално на заместник- кмета господин Пламен Панов за голямата морална и материална помощ, която ни оказват “, сподели във връзка идното събитие ръководителят на ППД „ Ангел Букорещлиев “ доктор Борис Мирчев.

Като част от програмата на Община Пловдив във връзка идните Коледни празници, Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ ще зарадва своите фенове и с концерт на 24 декември, петък, от 12.00 часа на стълбите на „ Каменица “.

За Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “:

Когато през 1895 година група запалянковци вземат решение да основат хор, те надали допускат, че залагат основите на една традиция. Своят житейски, исторически път ППД „ Ангел Букорещлиев “ стартира на 4 март 1896 година на учредително заседание, когато любителският мъжки хор е преименуван в Пловдивско Певческо Дружество. Негов пръв ръководител е популярният словенец, основател на стенографията в България Антон Безеншек, а за диригент е определен Ангел Букорещлиев. Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия правилник и гласи: " Певческото сдружение се основава, с цел да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика " …

Обществената значителност на сдружението е изключително отчетлива през първите 50 години от съществуването му. Фактически то образува напълно музикално – културния образ на град Пловдив до появяването на Музикалното учебно заведение ( 1947 ) и Държавна опера Пловдив ( 1953 ).

В своята многогодишна история, сдружението реализира многочислени професионални триумфи у нас и в чужбина. Такива ярки образци са огромната премия „ Златен змей “ от хоровия фестивал в Ланголен (Уелс) 1976 (диригент Крикор Четинян) или присъединяване в ораторията „ Жана д‘Арк на кладата “ на Артур Онегер, взаимно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков (1984 ).

Днес, 125 години по-късно ППД „ Ангел Букорещлиев “ продължава да върви непреклонно по „ пътя “ предначертан от неговите създатели в далечната 1896 и да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика.

Всички, които имат предпочитание и опция да подкрепят активността на сдружението, могат да го създадат на БАНКОВА СМЕТКА:

IBAN: BG 15 SOMB 9130 1060 0156 02 ОБЩИНСКА БАНКА АД

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР