Пловдив. Пловдив бе домакин на първата Национална среща на общините,

...
Пловдив. Пловдив бе домакин на първата Национална среща на общините,
Коментари Харесай

Пловдив бе домакин на първата Национална среща на общините, които имат приюти за безстопанствени кучета

Пловдив. Пловдив бе хазаин на първата Национална среща на общините, които имат приюти за безстопанствени кучета. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . По данни от Регистъра, поддържан от БАБХ, общински приюти имат едвам 32 общини в страната. От всички тях, в самодейността, която се организира в Дома на културата " Борис Христов ", съумяха да се включат представители от Перник, Русе, Благоевград, Ямбол, Несебър, Кюстендил, Троян, Велико Търново, Бобов дол, Стара Загора, Сливен, Ловеч.

Инициатори на форума са пловдивското общинско дружество ”Зооветеринарен комплекс “ и дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ към Община Пловдив, а тематиката бе „ Добри практики при преодоляването популацията на безстопанствени кучета на територията на Република България ”.

„ Поставихме начало на полемика по двата норматива, които постановат известни промени в активността на общините и приютите за бездомни животни – Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България (2019 г.) и Наредба № 4, която би трябвало да даде насоки и инструкции за действителното осъществяване на Националната стратегия (2021 г.). Крайно незадоволително бе времето в границите на днешната среща да обсъдим задълбочено компликациите при тълкуването и използването на някои от текстовете “, съобщи след срещата шеф на Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “ – Пловдив Георги Божев.

„ Оказа се дълъг описът с въпроси, които сътрудниците зададоха, по повод двата норматива, и които останаха без отговори. Необходимо е синхронизиране на всички документи, които засягат тематиката, нуждаем се от точни инструкции и тълкувания по някои от текстовете. Работата ни не би трябвало да се базира на субективни преценки, краткотрайни решения или самоинициативи без законови учредения. Темата за бездомните животни е сензитивна за всички и общините би трябвало да бъдем оптимално изрядни. Ще оформим публично питане към Министерството на земеделието и храните, а при идната ни среща ще поканим представители на Министерството на земеделието, БАБХ и Националното съдружие на общините “, добави Йорданка Цонева - представител на дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ в Община Пловдив.

„ С сътрудниците споделихме съответни елементи от ежедневната ни работа. Беше потребно за всички да научим по какъв начин всеки подслон в страната е провел активността си от улова на кучета, през ветеринарната им обработката до настаняването им в приюти. Коментирахме работата ни с неправителствени организации и доброволци, значителната им роля при социализиране на кучетата в приютите и намирането на положителни осиновители за тях. Впечатляващи са резултатите, които са постигнали някои от сътрудниците – публични договорни връзки с по няколко ОЗЖ (организации за отбрана на животните), над 50-60 % осиновени кучета от общия годишен брой животни минали през приютите “, изясни шефът на пловдивския общински подслон доктор Веселин Бекирски.

Община Пловдив показа една от най-успешните си действия, която ползва към този момент близо 10 години – електронната регистрация на домашните и бездомните кучета в Пловдив. Гостите имаха опция да се срещнат в детайли с функционалностите на Регистрите, в това число и с действително измеримите изгоди от тяхното потребление. Този добър опит на Община Пловдив ще бъде взаимстван от няколко от присъстващите на срещата общини.

Форумът беше открит от зам.-кмета по „ Екология и опазване на здравето “ Анести Тимчев, който поздрави участниците за това, че сплотяват старания в една нелека задача. Той акцентира, че задачата е да се образува обща позиция по главните проблеми в активността на приютите, за тяхното финансиране и модернизиране. По думите му следва да бъде направена обща законодателна самодейност за промени във финансирането на приютите от страната. В момента съществуващите приюти са главно на общинска прехрана, тук-там се подкрепят от дарения и доброволци, само че по-малките общини не могат да си разрешат построяването на сходни обекти, оборудването им, обезпечаването на личен подготвен личен състав или наемането на външни екипи за улов и ветеринарна обработка.

Йорданка Цонева съобщи, че одобрените положителни практики и насъбраният през годините опит, би трябвало да бъдат споделяни с останалите общини. В общ интерес за всички е да се работи по едно и също време на териториторията на цялата страна, да се насърчава и подкрепя взаимоотношението сред прилежащите общини в даден район. В последна сметка всички имаме една цел – удобна и сигурна градска среда, дом за всяко улично животно, виновни и съзнателни притежатели на домашни кучета, добави Йорданка Цонева.

„ Като работещ модел за справяне с безпризорните животни в границите на общините се показаха масираните обществени акции и работата в партньорство с неправителствения бранш и доброволци. Това е методът и да се „ пресуши извора “ на казуса - повишаването на броя на популациите и надзор при домашните и дворните кучета “. Това съобщи основният секретар на Община Перник Мартин Жлябинков. Техният подслон е с потенциал от 150 кучета като огромна част от тях биват осиновявани в чужбина. Подобно интернационално партньорство с неправителствени организации е разрешило на Община Русе да доближи до 60% осиновяване на обработени и кастрирани кучета от приюта им. Община Пловдив има желание да взаимства опит и от тях.

Георги Божев заяви, че за първите пет месеца на годината в Пловдив са одомашнени 100 са кучетата, а до края на годината се чака броят на осиновените палета да бъде над 50% от общия брой на постъпилите.

Община Пловдив показа още една от положителните си практики – ефектно показване на настанените в приюта кучета, посредством уеб страницата на общината и фейсбук групата „ Кучета от общинския подслон “, основана и поддържана от доброволците към приюта. Всеки искащ да се снабди с домакински непородист любим, бързо намира най-подходящия за себе си посредством гупата. В нея се споделят фотоси и щастливи мнения от осиновителите на кучетата, провеждат се събития и акции. Това дава опция за реализиране на противоположна връзка с осиновителите на кучета и извличане на действителна визия за новия им живот.

Голямо е предизвикването да се работи с кучета, постъпили в приюта по сигнали за нападателно държание. Удовлетворяващо е да се види напредъкът при тези животни, който е вследствие на систематичната работа с тях от страна на личния състав в приюта и доброволците, които се грижат за социализирането им, акцентира Йорданка Цонева.

В рамките на последваща среща ще бъдат набелязани и стъпки за възстановяване на процедурите по администриране на дарения в интерес на общинските приюти Ще се поканят и повече неправителствени организации, които към този момент партнират с общините.

Домакин на идната среща остава Община Пловдив и на нея ще бъдат поканени представители на Министерството на земеделието и горите, на БАБХ и на Националното съдружие на общините.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР