Пловдив изпраща една вълнуваща за културата година, в която -

...
Пловдив изпраща една вълнуваща за културата година, в която -
Коментари Харесай

Събитията в пловдивската култура през 2021

Пловдив изпраща една вълнуваща за културата година, в която - макар множеството ограничавания и непрекъснати рестрикции, се случиха доста и забавни събития. Имаше доста музика, доста спектакъл, танци, доста улични фестивали, изложения... Оказа се, че тази толкоз черна като последователност на бита ни година, в действителност е доста мощна за културата в града. Ето към кои събития се върна екипът ни в обзора за 2021 година:



СОНЯ ЙОНЧЕВА – ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ПЛОВДИВ

Соня Йончева бе оповестена за Почетен жител на Пловдив. Оперната прима, която прави блестяща международна кариера, бе препоръчана за извънреден принос в региона на оперното изкуство и публичния живот, многочислени заслуги за развиването и популяризирането на културата и одобряването на националния и интернационален авторитет на Пловдив, както и поради ангажираността ѝ в поддръжка на млади български оперни гении.

„ ", оповести по време на церемонията Йончева.



ЗАНАЯТЧИЙСКО УЧИЛИЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ В ПЛОВДИВ

380 и възрастни са посетили заниманията на в интервала от март до октомври 2021 година Пилотното издание на форума провокира голям интерес и се трансформира в един от най-любопитните планове, посредством които младото потомство има шанса да опознае традициите на българите в другите занаяти.

До момента с благотворителна цел са продадени творения, направени от учениците, на стойност 5700 лева Предстои провеждането на огромна галерия във фоайетата на Дома на културата, с цел да се съберат още средства. Парите ще бъдат дарени на Фонда за създаване на нова детска болница под тепетата.



ЗВЕЗДНИ КОНЦЕРТИ ВЪПРЕКИ КОВИД-19

Насладихме се на звездни концерти –. Представлението беше като проекция на живота му – мултикултурно странствуване, наситено с доста страсти, цветове, чувства, послания.

Нотните листове на някои от най-знаковите пиеси на н зарадваха децата на Пловдив. По време концерт си музикантът не изневери на традицията да ги подари на публиката, а претендентите за това бяха доста.

Двама млади, непринудени, извънредно надарени и харизматични музиканти въодушевиха Античния спектакъл и изправиха неведнъж публиката на крайници. Пловдив дълго ще помни концерта на, роден в Пловдив и ученик на Музикалното учебно заведение " Добрин Петков ".

Въпреки пандемията, карантината, ограниченията, рестриктивните мерки и далечното разстояние, шведската " дарк прогресив " /дуум метъл тайфа. На Античния спектакъл музикантите показаха няколко части от новия си албум, само че не пропуснаха да зарадват почитателите си и с обичаните им заглавия

продължава да изненадва почитателите си. Този път, особено за PlovdivGuitArtfestival, той се качи на една сцена с Ян Стефановски и Иван Кукич. Ян, който свири на барабани, е негов наследник. Музикантът донесе доста страсти на публиката си под тепетата.



СЛЕД ТИШИНАТА - ИЗБУХВАНЕТО НА ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА

Пловдивската опера още веднъж провокира феновете си. предложи поредност впечатляващи спектакли. Цели четири министър председатели предложи тазгодишното издание. Първо бе въздействащият театър на Бунарджика от Карл Орф с диригент Емил Табаков. После видяхме режисьорската версия на Нина Найденова на „ Севилският бръснар” от Русини, с диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли, режисьор Урсула Хорнер и гласовете на Хосе Кура, Карлос Алмагер, Таня Иванова. Финал на премиерните заглавия постави „ Дон Жуан” от Моцарт с диригент Диан Чобанов, режисьор Михал Знаиецки, художник Луиджи Сколио и с гласа на Марчин Брониковски.

Фестивалът имаше и доста други събития, само че кулминационната точка бе концертът, който уважи изключителния български тенор Камен Чанев. Участваха звезди, които изпяха сърцата си в памет на сътрудника си. Събитието роди и вест – от идната година ще се организира.

Екипът на Пловдивската опера откри Есенния салон на изкуствата с. После пристигна ред на една дълго чакана премиера, която провокира проливен дъжд от мнения –.



РАДИЧКОВ, " БОМБЕТО " И ДРУГИ КУКЛЕНИ ИСТОРИИ

" Човек се усеща по този начин, каквато шапка носи на главата си " - с тези шефът на Кукления спектакъл Петър Влайков стартира диалога за по едноименната творба на Йордан Радичков. Спектакълът се трансформира в едно от знаковите заглавия за трупата по няколко аргументи - следващото зрелище бижу в програмата за огромни, избора на създател и сбъднатата фантазия екипът да работи с режисьора Катя Петрова. Затова и " Бомбето " е едно от представленията, от които се чака да имат дълъг театрален живот. 2021 година бе изключително скъпа за куклениците и заради повода, че се завърнаха с двата си фестивала -. Куклениците не пропуснаха и дребните си другари с няколко занимателни министър председатели за деца.



УЛ. " ИВАН ВАЗОВ " - ПЕШЕХОДНА

от Военния клуб до кръстовището с ул. " Авксентий Велешки ". Така концепцията улицата да се трансформира в кътче за отдих без коли, презентирана от арх. Димитър Ахрянов, се трансформира във факт - най-малко за два дни. Поводът да бъде затворена правата бе годишнината от спечелването на купата Европейска столица на културата и 136 години от Съединението. Изложението на ретро коли събра поданици и гостите на града. Малки и огромни се стекоха, с цел да прегледат непокътнати и редки екземляри на возила от предишното. Имаше и поредност от концерти.



ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ - МАГИЯ ОТ ВИЗУАЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ НА СЦЕНАТА

Пловдив имаше невероятния късмет да се потопи за следващ път в магическия свят на световноизвестния образен актьор Димитрис Папайоану. One Dance Week бе открит с най-новия му театър. Онези, които видяха творбата на актьора, напуснаха салона със спотаен мирис. Програмата на фестивала предложи още прочувствени и вълнуващи срещи с хореографи от целия свят, а екипът на форума отпред с Асен Асенов станаха причина и за още едно огромно събитие за града. Пловдив стана част от общоевропейска мрежа, която сплотява 12 от най-влиятелните фестивали за актуален танц. Идеята е с това да се разпространява изкуството, да го направи по-достъпно и да продуцира артистични планове. е партньорски алианс, в който има и българско присъединяване в лицето на One Dance Week.

„ Идеята е да разработим дружно единно европейско танцово пространство. Да имаме разнообразни интензивности, които ще осъществяваме дружно. Една от тях е да създадем Европейска мрежа за танц”, описаха основателите, които си дадоха среща в Пловдив.



PLOVDIV JAZZ FEST - ПРАЗНИКЪТ НА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИ ГРАМИ

Много мощно издание - на инат на пандемията, предложи и Plovdiv Jazz Fest. гостуваха под тепетата с виртуозни концерти. Насладихме се на осъществяванията на Антонио Санчес и Брад Мелдау. Началото на фестивала обаче бе със особено основания план „ Четири млади дами пеят джаз”. Фестивалът не изневери на традицията да отличава актьори с принос в джаз музиката. Тази година наградата получиха емблематичният радио водещ Тома Спространов и екипът на Jazz FM радио.



ИЗЛОЖБИТЕ НА ПЛОВДИВ - ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ

„ Праговете са линиите сред пространствата и страстите, а белезите – случките, които остават трайни следи от предишното в бъдещето”, изясни концепцията на кураторът проф. Галина Лардева. Националните есенни изложения нямат аналог в цяла България. Замислени и почнали тъкмо тук – в сърцето на Пловдив, те са едно от знаковите събития за художниците, а и за публиката.

Вълнуваща бе и изложбата, отдадена на. „ В изкуството най-важното нещо е огънят”, споделя Толстой. И Димитър Киров, и Георги Божилов-Слона горяха с този огън през целия си живот. Димитър Киров с трагичен, избухлив, даже драматичен, а Георги Божилов – с предпазлив, въздържан, само че и горящ огън. Голямото другарство беше тази база, която се топлеше от този огън. Изкуството беше цялостен приоритет, №1 и за двамата. След него се нареждаха житейските неща”, описа художникът Николай Кучков за положителните си другари.



ПЛОВДИВ - ИНИЦИАТОР НА АКАДЕМИЯ ЗА КУЛТУРЕН МЕНИДЖМЪНТ

50 младежи от 5 страни ще се образоват в границите на в идващите две години. Мащабният план на стойност 262 105 евро бе извоюван от екипа на фондация „ Пловдив 2019 “ по стратегия „ Еразъм+ “, бранш „ Младеж “.

„ Наши сътрудници ще бъдат 6 организации от 5 страни – България, Австрия, Гърция, Северна Македония и Италия. Фондация „ Пловдив 2019 “ ще бъде водещата и ще управлява процеса “, описа водещият на плана Виктор Янков. Той добави, че пловдивският екип е извънредно горделив, че Академията за културен мениджмънт „ Cultart “ е заел 3 място измежду над 120 кандидатстващи и е с най-голямо финансиране, а посредством академията фондация „ Пловдив 2019 “ ще продължи задачата си да надгражда потенциала в региона на културата и след годината, в която градът ни бе първата Европейска столица на културата.



" КОПРИНА " ЗА НАЧАЛОТО НА ЮБИЛЕЙНАТА 140-ГОДИШНИНА НА ПЛОВДИВСКИЯ ТЕАТЪР

Магична и красива приказка за пътуването към невъзможния парадайс, към хубостта и обречеността на мимолетното чувство за обич описаха актьорите на Драматичния спектакъл с Той даде началото на поредност от събития във връзка 140-годишнината на най-старата професионална натрупа в България.

Пълният до краен лимит салон приветства извънредно красивото като обръщение, визия, костюми и музика зрелище – гуляй за сетивата на всички фенове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР