Пловдив има проекти за 440 – 500 млн. лв. инвестиции.

...
Пловдив има проекти за 440 – 500 млн. лв. инвестиции.
Коментари Харесай

Пловдив чака 500 млн. инвестиции

Пловдив има планове за 440 – 500 млн. лева вложения. Това сподели кметът на града Здравко Димитров по време на първата полемика от акцията на „ Стандарт” „ Заедно против кризата”, която се организира под тепетата. Пловдив е център на най-бързо разрастващата се индустриална зона в страната. Ситуацията тук, в един по-малък мащаб, повтаря световните проблеми, които последваха от коронакризата. Увеличи се несигурността на пазара на труда, появиха се компликации при задържане на личния състав, свиха се производствата, сподели Здравко Димитров.

Ето какво още сподели кметът на Пловдив Здравко Димитров:

Според отчет, направен по самодейност на Община Пловдив, през март 2020 година промишленото произвеждане се е свило с 21.1% по отношение на същия месец на миналата година и пада до равнищата от 2015 година През май и юни обаче фирмите започнаха да наемат още веднъж и в този момент мога да кажа, че обстановката е постоянна. Според последните данни процентът на безработица стартира да пада.

Бизнесът е оптимистично надъхан през в края на второто тримесечие, само че и много внимателен. Надявам се да се резервира тази позитивна посока. Същевременно продължаваме да работим по нови вложения в града и в района.

Най-силно засегнатите браншове в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна.

Според експертния отчет на база на разнообразни знаци за туристическия бранш през март свиването на бизнес активността е 60% по отношение на март 2019 година За разлика от междинните за страната стойности, за Пловдив се следи по принцип по-голям дял на осъществените почивки от български жители спрямо този на непознатите жители. Също по този начин не се следи ясно отчетлива сезонност на визитите, както е в доста други райони на страната. Надяваме се, че тези фактори ще лимитират отрицателните резултати за Пловдив спрямо други градове в страната, след повдигане на рестриктивните мерки в страната и при допускане на задграничните туристи.

Друг бранш, които бе обиден от резултатите на пандемията и стесняване на приходите на семействата е търговията на дребно. Още през март 2020 година оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално равнище по отношение на миналата година. Единствено растеж на оборота имат при аптеките и магазините за хранителни артикули.

Пловдив беше измежду първите общини, която направи оценка на икономическата обстановка и предприе съответни стъпки за поддръжка на дребния бизнес и компаниите, работещи в областта на услугите, както и за креативните гилдии.

От 13 май до 31 август 2020 година ще бъдат освободени от "тротоарно право " обектите, които бяха затворени за изключителното състояние.

Търговци и наематели на общински парцели, които бяха принудени да затворят поради въвеждане на изключителното състояние, бяха освободени от наем. Предвидено бе понижение с 50% на наема на заведения, помещаващи се в общински парцели, които по време на изключителното състояние са правили активност в понижен размер, като са приготвяли храна.

Община Пловдив одобри и ограничения в поддръжка на самостоятелните пловдивски създатели, наранени от рецесията. Създаден беше Кризисен фонд в размер на 100 000 лева От него те могат да получат еднократна безплатна помощ от 1000 лв. за покриване на съществени разноски в месеците на изключителното състояние.

Всички жители на Пловдив получиха месеца пролонгация за заплащане на първата вноска за такса боклук. С два месеца бе продължен и срокът за прилагане на 5% отстъпка при заплащане на цялата дължима сума за налог здания и налог МПС.

Благодаря на общинските съветници, че поддържаха ограниченията. Важно е в сложни обстановки да сме единни и солидарни.

Аз и моят екип не стопираме да работим по най-важните тематики и града. Пловдив се развива интензивно, промишлеността пораства, популацията също. От там и произтичат и редица провокации.

Една от значимите задания на пез идващите няколко години е да осъществяваме затварянето на вътрешния кръг посредством построяването на няколко пробива, кръстовища на две равнища и да работим за построяването на Околовръстното шосе на Пловдив, чиято реализация аз стартирах още като регионален шеф. Сега продължава работата по връзката от Асеновградско шосе към автомагистрала „ Тракия “. Важно е да подобрим свързаността сред регионите.

В града следва да започва и един от най-големите планове, който ще облекчи трафика - пробива под Централна гара, който се осъществя от НКЖИ. Той ще направи връзката сред регион „ Централен “ и „ Южен “ директна. Същото по този начин на финала сме за избор на реализатор за построяването на подлеза „ Модър – Царевец “, който пък ще свърже регион „ Западен “ с „ Южен “. Новият мост над р. Марица, който също планираме да изградим, също ще усъвършенства връзката сред регионите.

В момента работим по Водния цикъл на града, който е най-големият ни план сега и е на обща стойност 120 млн. лева Предстои да стартира доизграждането на двата стадиона – „ Христо Ботев “ и „ Лаута “,за които държавното управление отпусна 37 млн. лева целево.

Предстои да дадем старт и на един доста значим план за туризма, който спечелихме след 10-годишна сага и ще бъде финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Той е на стойност 8 млн. лева и вĸлючвa социализация на aнтичeн ĸoмплeĸc „ Изтoчнa пopтa нa „ Филипoпoл “, apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „ Heбeт тeпe “ и peĸoнcтpyĸция нa eлeмeнтитe нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa и блaгoycтpoявaнe нa пoдxoди ĸъм apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „ Heбeт тeпe “.

По Оперативна програма „ Региони в напредък “ успяхме да спасим 38 млн. лева По тях ще санираме жилища, ще и ремонтираме улици, ще облагородяваме кварталите. По тази стратегия започнахме строителството на три детски градини, следва да стартира строителството на нова постройка на Математическата гимназия и ново крило на Хуманитарната гимназия.

Само тези година ще започват планове на обща стойност близо 440 милиона лв., което ще е огромна поддръжка за локалната стопанска система след рецесията с ковид.

Инфраструктураната ни стратегия за мандата е на стойност над 500 млн. лева Кои от тези планове ще се осъществят зависи от финансирането. Търсим разнообразни принадлежности и се надяваме за получим поддръжката на Общинския съвет и пловдивчани. Ако обаче няма обща политическа воля, мъчно може да се осъществя такава огромна стратегия. В нея място са намерили и местата за отдих и спорт. За нас е доста значимо през този мандат да се усили каузи на зелените площи посредством създаване на нови паркове, на зелени ръкави на входно-изходните артерии и благоустрояване на междублоковите пространства.

През този мандат би трябвало да надградим и постигнатото в региона на образованието, да насочим вниманието си и към възстановяване на качеството на общинското опазване на здравето. Тук имаме доста работа, само че това не ни плаши.

Заради застаряването на популацията една доста тежка сфера се обрисува и тази на обществените действия. Трябва да работим интензивно и за хората с увреждания. Стремежът ни е да разтеглим броя на обществените услуги и хората, които са обхванати от тях.

Ще продължим и ще обогатим всичко положително, което постигнахме в културата по време на „ Пловдив – Европейска столица на културата “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР