Пловдив и областта са в грипна епидемия заради високите стойности

...
Пловдив и областта са в грипна епидемия заради високите стойности
Коментари Харесай

Обявиха грипна епидемия в Пловдив, учениците остават в клас

Пловдив и региона са в грипна зараза поради високите стойности на грипните и острите респираторни болести . Това оповестиха на взаимна конференция регионалният шеф Ангел Стоев, шефът на РЗИ доктор Сийка Димчева и началникът на РУО Антоанета Пакова.

Циркулират най-различни вируси, които водят до ОРЗ. Стойностите са такива, че се постанова да се подхващат ограничения за ограничението им. Най-честният вирус е грип вид А , сподели доктор Димчева. 

Най-висока заболеваемост има при възрастовите групи 0-4 години и над 65 години. При възраст 4-15 и 15-29 години не са достигнати сериозните равнища, по тази причина не се постанова ограничение на визитите на учениците в образователните заведения. 

За детските ясли и детските градини се вкарва непоколебим филтър и общоприети защитни ограничения. 

Спират се женските и детските съвещания, плановите интервенции, свиждането в лечебните заведения, в домовете за остарели хора и за резистентни грижи. 

Мерките ще бъдат съгласувани с Министерство на здравеопазването и влизат в действие от 19 до 30 януари в това число. 

Около 13-14,5% са отсъстващите възпитаници , а при учителите - 5-6,5%, което е причина да се реши да не се преустановяват образователните занимания в област Пловдив, заяви началникът на РУО Антоанета Пакова. 

По-голям брой отсъствия има в общините Брезово, Раковски и Перущица, само че процентът не е стеснителен и не се постанова прекъсване на образователните занятия. Единствено в община " Родопи " е преустановен образователния развой , със заповед на кмета на общината, който е употребявал правото си учениците да не бъдат три дни на учебно заведение. За разпореждането е известен министърът на образованието и е получено позволение. 

Ситуацията не е доста тревожна, само че динамичността на цифрите се следи и до края на седмицата ще има ново съвещание на Областния щаб, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев. Той счита, че с въведените профилактични ограничения ще се забави темпът на заболеваемостта. В здравните заведения в Пловдив и региона има задоволително свободни кревати за болнично лекуване. 

По данни на Регионалната фармацевтична мрежа има единични случаи на дефицит на някои медикаменти, само че има заместващи или генерични, както и такива под друго название.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР