Пловдив. Форум на тема Зони с ниски емисии - добри

...
Пловдив. Форум на тема Зони с ниски емисии - добри
Коментари Харесай

Община Пловдив инициира поредица от международни форуми за обединяване на опита за подобряване чистотата на въздуха

Пловдив. Форум на тематика " Зони с ниски излъчвания - положителни практики и хрумвания " се организира в Пловдив, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Събитието e онлайн предвид на епидемиологичната конюнктура в страната.

" Пловдив е един от най-древните градове на земята и чистият въздух е приоритет за нас “, сподели при откриването на форума зам.- кметът по екология Анести Тимчев. " Затова, по концепция и под патронажа на кмета Здравко Димитров, община Пловдив инициира поредност от интернационалните конгреси за сливане на опита, опциите, познанията и професионализма на европейските страни за възстановяване на чистотата на въздуха и понижаване на нездравословните излъчвания “, добави Тимчев.

Кметът Здравко Димитров поздравявам всички участници във форума от европейските страни, които ще споделят опита си и означи, че проблемите с околната среда не са единствено на Пловдив, те засягат всички общини в страната, това е международен проблем. Здравко Димитров посочи още, че чистотата на въздуха на Пловдив е негова персонална идея още до момента в който е бил регионален шеф, а в този момент, като кмет, дружно с администрацията си, поставя целенасочена политика против замърсяването на града с фини прахови частици. Той се надява работата в тази тенденция да се ускори и на държавно равнище.

Пловдивският кмет означи още, че единствено с присъединяване на жителите общината ще може да се оправи с всички тези проблеми в екологията. " Само налагането на наказания е незадоволително. Трябва да се търсят все по-добри решения, разговор с жителите, професионален разбор и споделен опит. Рестрикции за замяна на старите коли и горива се случват мъчно освен тук, а и в другите страни. Затова община Пловдив ще търси нови хрумвания и опит за понижаване на нездравословните излъчвания, с цел да ни подкрепят “, сподели кметът.

Зам.- кметът Анести Тимчев означи, че сега над 700 души в следят този конгрес през интернет. Това, което се споделя в Пловдив, става притежание на необятната част на обществото на Република България. Освен университети и научни компании във форума вземат участие като наблюдаващи 9 посолства на европейски страни.

" В последна сметка чистотата на въздуха е общо разбиране, което може да бъде решено с напъните на всички. В страната ни липсва опит в това отношение и е добре да съберем опита на европейските страни и да го покажем на жителите. Да потърсим опция да обединим напъните си, и тези на всеки жител, в политиката на общината “, добави Тимчев. " Условията, в които живеем, би трябвало да са плод на дейностите на всеки жител, а освен на администрацията “, сподели още зам.-кметът.

По програмата на форума своят опит ще споделят Лукаш Франек – представител на Община Краков, Полша, който ще приказва за настоящата обстановка в град Краков по отношение на зоните с ниски излъчвания. Общината е измежду цитираните от Европейска комисия, където са реализирани съществени триумфи в региона на чистия въздух и ниските излъчвания.

Опит показа и зам-.кметът на община Солун Сократис Димитриадис.

Участие във форума ще вземат още Румяна Гълъбова – представител на Община София, изпълнителният шеф на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, както и представители на INOCON GmbH и Българска петролна и газова асоциация.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР