Пловдив е град късметлия. От всички транспортни възможности, които може

...
Пловдив е град късметлия. От всички транспортни възможности, които може
Коментари Харесай

Тесните дрехи на Пловдив

Пловдив е град късметлия. От всички транспортни благоприятни условия, които може да има един град, той само няма изход на море. Попада в самобитния център на България - обвързван е с автомагистрала със столицата и с морския бряг през автомагистрала " Тракия ", до Турция се стига по автомагистрала " Марица ", има си летище. Пристанището в Бургас е на 256 км, на Александруполис – на 237 км, а на Солун – на 334 км. Букурещ и Истанбул пък са на към 400 км. Казано в резюме – Пловдив има задоволително базисна инфраструктура и местонахождение, с цел да печели от връзки с България и света относително елементарно. Дори има огромна река, която, уви, в последно време е занемарена, написа " Капитал ".

Така Пловдив е в действителност най-хубавият образец в страната за това какво може да направи инфраструктурната съгласуваност с един град. И също по този начин какво не може.

Пътищата

Всичко стартира естествено с пътищата. " Тракия икономическа зона " (ТИЗ) стартира да пораства от автомагистрала " Тракия ", където беше най-лесно да се стигне. Последваха зони към Асеновград и Раковски, където също има бърз и елементарен достъп. Години по-късно Пловдив може да се похвали не с една, а с две автомагистрали наоколо, откакто " Марица " дава и интернационален транспортен кулоар към Свиленград и границата с Турция. Този шанс на града в районен проект обаче има съществени резултати в локалното обмисляне и локалната и националната власт реагират прекомерно тромаво на бързия растеж на града.

Околовръстното да вземем за пример е огромната последваща пътна потребност на Пловдив. В момента върви планиране на последни елементи от него. Ключовото, което остава, е дълга 4.5 км и се намира в югоизточната част, сред " Асеновградско шосе " и село Ягодово, при пътен възел " Скобелева майка ". " Областта се задушава и би трябвало да се мисли за инфраструктура. Безспорно Околовръстното се задръства непрестанно да вземем за пример ", споделя Здравко Димитров, регионален шеф на Пловдив и претендент за кмет на града от ГЕРБ.

" С натоварването на града околовръстният път става все по-критичен ", прибавя зам.-кметът Стефан Стоянов. От диалози и с бизнеса, и с локалната власт си проличава, че това е предпочитан план. " Входните и изходните артерии са проблематични откъм трафик ", споделя Пламен Панчев, изпълнителен шеф на ТИЗ. Здравко Димитров прецизира, че тапите се случват поради неналичието на външен кръг на града. Сега всичкият трафик от Асеновград до Смолян минава през Пловдив ", изяснява той. По данни на пловдивския кмет Иван Тотев към 10% от трафика в града е директен.

 Тесните облекла на Пловдив

" Има какво да се желае ", дава отговор Панчев на въпрос какво е положението на инфраструктурата в региона. Но признава, че " чудесната връзка сред Пловдив и Асеновград " води до нови планове по самото трасе и като начинания в южната част на Пловдив. Рехабилитацията и реконструкцията на 10 км от този път, план на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и финансиран по оперативна стратегия " Региони в напредък ", приключи тази година. Изпълнител беше " Иса 2000 ". " Там съвсем става автомагистрала, много съществено работи държавното управление, регионалната администрация и няколко общини ", прецизира Стефан Стефанов, зам.-кмет на община Пловдив.

Сега АПИ е избрала същата компания да стартира да строи кръговото кръстовище на въпросния път при караулката. " То ще размени съществуващото на входа на град Пловдив при пресичането с околовръстния път. Целта е да се обезпечи безконфликтно и по-бързо включване на пътуващите от Автомагистрала " Тракия " към Асеновград и Смолян ", споделят от АПИ. При същия път следва да се построят и местни платна с пари от бюджета на организацията.

Влаковете

Другият огромен план е жп възел Пловдив. В плана се включват няколко обекта, като те са отговорност на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), т.е. на страната. В случая става дума за инвестиция от 202 млн. лева, от които 172 млн. лева безплатна помощ от Европейски Съюз, прецизират от НКЖИ. " С реконструкцията на жп възел Пловдив, която сега се прави, свързаността с целия останал свят ще е на високо ниво ", споделя Пламен Панчев. " Чакаме с неспокойствие да се завърши бързата връзка София - Пловдив, която дава вероятност сред двата града, ще може да се пътува под един час сред двете централни гари, които са на комфортни места в градовете. Така автомагистрала " Тракия " може да стане непотребна ", прецизира Стефан Стоянов.

Това е прекрасен оптимизъм, само че действителността още веднъж е друга. Проектът е доста надалеч от реализация. Една от аргументите е, че тромавата и оплетена в спорове администрация на НКЖИ по този начин и не съумя да задейства по-бързо най-големия и единствен жп план в страната - бързата връзка Бургас - София. Крайната дата за завършването й към момента се губи в бъдещето.

Още по-интересно е, че немалка част от парите за жп ще отидат... за път. Пробивът под жп ареала на гара Пловдив е основен, с цел да свърже южната част на града с неговия център. Обявена е социална поръчка, офертите ще бъдат събрани през септември. Тъй като става дума за огромен търг, евентуално ще има обжалвания, а пък самият период за осъществяване е 1066 дни, или близо три години. Значи пробив във всеки един смисъл ще има най рано през 2024 година

А по кое време ще полетим

Летище Пловдив се намира на 12 км от града, действително попада в дребната община Куклен и би следвало да е основно в икономическото развиване на региона. Летището обаче имаше неприятен шанс - приближи се до дълго чаканата концесия, само че тя се провали. През 2018 година страната беше на път да подписа контракт за 35 години с консорциум сред китайската компания " Хайнан " и българската " Пловдив еърпорт инвест ". Те щяха да влагат 79 млн. лева евро и бяха дали обещание закрепено концесионното заплащане от 600 хиляди лева на година, както и 6% от приходите. Договорът обаче остана мираж - консорциумът се отхвърли от него, защото малко преди този момент при случай почина нейният съпредседател и създател Уанг Джен, а и конгломератът страдаше от финансови усложнения.

По закон страната можеше да предложи на другия участник, който беше и класиран на второ място – " Консорциум Летище Пловдив ", формиран от от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК. Тя обаче се отхвърли от този вид и реши през октомври 2018 година да приключи концесионната процедура. Заявките бяха през юли 2019 година тя да тръгне още веднъж, само че това не се е случило.

Толкова покрай летище София е мъчно да се мисли, че Пловдив ще стане сериозна пътническа дестинация. Но има и други способи, по които един възходящ град може да употребява връзките си по въздух. Според Пламен Панчев летището е още една опция за вложения и по-добро обслужване на логистиката като бранш, на вложители и жители – обезпечава се още един тип превоз. " Имайки проучвания по какъв начин се развиват другите типове промишлености, изводът е, че логистиката е един от най-бързо разрастващи се браншове. При едно добре работещо летище Пловдив може да се утвърди като логистичен център ", споделя той.

Всички за един, един за всички

Всичко това е резултат от обстоятелството, че инфраструктурата в страната следва политическата логичност, а не съответното обмисляне. Всеки от малко малко добър районен планировчик би показал, че растежът на промишленост и хора в Пловдив ще донесе след себе си потребност от нови свързващи пътища, от жп и от нови хрумвания за градска подвижност, които да не задръстват града. Част от повода в действителност е, че българските управляващи, оплетени в спорове, опитващи се да жонглират с локални и олигархични ползи, пробващи да усвоят оптимален размер европари, в действителност не помниха, че основната цел не са парите, а хората. С изключение на София нито един български град до неотдавна нямаше опит в това да се оправя с бумтящо население и бързо разрастваща се стопанска система. А София, както е известно, не е изключително добър образец. Затова и Пловдив в този момент се озовава в забавната обстановка да възнамерява за растеж, не за стесняване.

В най-важната демографска група да вземем за пример - хора сред 20- и 29-годишна възраст, има растеж от близо 7% по данни на Националния статистически институт за 2018 година През предходната година градът има 7400 нови жители, като е пораснал с 2300 души чисто. Според кмета Тотев за последните три години колите са се нараснали с 10%, като това евентуално е мощно недооценен брой поради непререгистрираните такива, които идват от други места.

 Тесните облекла на Пловдив

Важен проблем, който не трябва да се подценява, е, че Пловдив е " разцепена " община. Централната община завършва на границата на самия град, а в региона има още девет. За инфраструктурата до летището да вземем за пример или при индустриалните зони дават отговор дребни общини - Куклен, Раковски. Те обаче са дребни и бюджетите им надлежно са незадоволителни, с цел да могат умерено да се погрижат за инфраструктурата. Дори самият Пловдив не може да се погрижи самичък за себе си. " Въпреки че е вторият по величина град, бюджетът на общината е към 360 млн. лева Инвестиционна стратегия рядко е над 40-50 млн. лева ", споделя зам.-кметът Стоянов.

Това изисква досетливост. Частният бранш е намерил такава. " Тракия икономическа зона " да вземем за пример се намира в няколко разнообразни общини - Марица, Раковски, Куклен. Често инфраструктурата там се построява от вложителя или от ТИЗ, като едвам по-късно се чака възобновяване от страната.

Друг образец за сполучливо включване на частния бранш е интермодалният терминал, който огромната транспортна компания ПИМК взе на концесия за 27 години, откакто беше и единственият претендент. Терминалът се намира в региона на жп гара Тодор Каблешков и беше издигнат за близо 14 млн. лева с пари от оперативна стратегия " Транспорт ". Компанията е десетата най-голяма компания в района и има доходи от 278 млн. лева за 2018 година Миналата година пуснаха и първия интермодален трен за Турция. Има и хрумвания за градска железница, само че те за жалост няма по какъв начин да станат без страната, а това към момента значи мудност.

И до момента в който страната се мотае с летището, Пловдив стана шестият град в Европа, който ще опитва " авиационна подвижност " - план на " Ербъс ". Може да наподобява фантастично през днешния ден, само че странното през днешния ден е действителност на следващия ден. Защото преди 5 години никой не вярваше, че градът ще пораства по този метод. А когато фантазиите стават действителност, е добре да си квалифициран.

На 26 септември година в Пловдив ще се организира Среща на бизнеса в Пловдив и района . Дискусията е част от план на " Икономедиа " за информиране в региона на политиката на доближаване на Европейски Съюз (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е опише за плановете, триумфите, провокациите и опциите за развиване в региона, както и да сътвори предпоставки за ефикасен разговор сред дейните компании в района и локалната власт. Повече информация за лекторите, тематиките и мястото на осъществяване може да намерите на страницата на събитието - тук.

Специалното издание " Капитал Градове: Пловдив " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на " Икономедиа " за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР