Пловдив. Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост

...
Пловдив. Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост
Коментари Харесай

Савина Петкова, Общински съвет – Пловдив: Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост е най-обединяващият празник, който българите почитат

Пловдив. Денят на българската култура, просвета и на славянската книжовност е най-светлият, най-емоционалният, най-обичаният и най-обединяващият празник, който българите почитат в своя празничен календар. Това сподели в словото си за празника ръководителят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив . „ В този ден показваме почитта и благодарността си към делото на светите братя Кирил и Методий, техните възпитаници и поколенията след тях писмовници, оставили диря в културната и духовната история на България и на целия славянски свят ”, сподели Петкова. По думите ѝ в този ден показваме почитта си към българското слово и книжовност, дали ни мотив за национално самочувствие, съдействали за националното ни въздигане и разрешили ни да дадем своя принос в построяването на модерната европейска цивилизация с интелекта и гения на българските създатели, на хората на културата, просветата и науката.
„ За нас, пловдивчани, 24 май е и необикновен мотив за горделивост. Именно тук, в Европейската столица на културата, преди 167 години за първи път нежните гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското учебно заведение гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий ”, сподели Савина Петкова. „ В ден като днешния думите не стигат да изразя своята благодарност и почитание към всички вас просветители и пазители на духовността. На този ярък празник поисквам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, ентусиазъм и креативна сила, с които да градите и пазите устоите на българщината ”, добави тя.
На учениците Петкова пожела да бъдат здрави, дръзновени и любознателни, да носят вярата в себе си, да са горди наследници на популярен народ, разкрил писаното слово за всички славяни.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР