Пловдив. Българската армия няма нито едно пленено в бой знаме.

...
Пловдив. Българската армия няма нито едно пленено в бой знаме.
Коментари Харесай

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Българската армия няма нито едно пленено в бой знаме

Пловдив. Българската войска няма нито едно пленено в пердах знаме. Това сподели в предаването „ Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За достойнството на България “ по Радио „ Фокус ” - Пловдив военният историк доцент доктор Петър Ненков. „ Българските воини пазят като зениците на очите си своите бойни флагове, тъй като те са техните най-святи знаци ”, сподели Ненков. По думите му в последвалите след Освобождението войни за национално обединяване 1912 -1918 година и в заключителния стадий на Втората международна война 1944 -1945 година Българската войска се трансформира в една от дребното армии в света, които не са дали в плен нито едно свое бойно знаме. „ Този феномен може да буди у нас единствено възприятие на законна горделивост и поклонение пред героизма и храбростта на българските воини ”, уточни Петър Ненков.
В края на Първата международна война 1915-1918 година след пробива на съглашенските войски при Добро поле на 29 септември 1918 година в Солун се подписва помирение сред командващия войските на Антантата на Солунския фронт, френския военачалник Франше Д, Епре и тричленна делегация, излъчена от българското държавно управление. Съгласно примирието, всички български елементи, намиращи се на запад от Скопския меридиан, стават заложници на съглашенските войски. Така без да са победени, към 100 хиляди български воини от 1-ва пехотна Софийска дивизия, Сборната дивизия и 6-та пехотна дивизия се озовават в плен и са разоръжени. За да не попаднат бойните им флагове във противников ръце, командирите в полковете подхващат превантивни дейности. Под звуците на знаменния марш “Кол славний ” бойните флагове са изгаряни или сваляни от дръжките и заравяни на секрети места. Други флагове са били увивани към телата под униформите на офицери и подофицери и по този начин те ги съхраняват месеци в очакване на комфортен момент, с цел да избягат и да пренесат полковите светини с риск за живота си през вражеските кордони до България. „ Те са знаели, че животът все пак ще надмогне гибелта и че след провалянето идва успеха. Знаели са, че опазвайки бойните си флагове, опазват достойнството и славата на Българската войска и своето Отечество от поругани. Знаели са, че полк, чието знаме бъде пленено, престава да бъде войскова част и се изтрива от списъчния състав на Българската войска ”, уточни Петър Ненков. Затова нито едно от бойните флагове не попада в ръцете на врага. Всички те, до едно са избавени и пренесени на българска територия.
Днес всички те са в Националния военноисторически музей: 6-ти Търновски полк, 1-ви Софийски полк, 25-ти Драгомански полк, 42-ри полк, 3-ти Бдински полк, 15-ти Ломски полк, 51-ви пехотен полк,52-ри пехотен полк, 19-ти Шуменски полк, 35-ти Врачански полк, 36-ти Козлодуйски полк, 8-ми Приморски полк, 27-ми Чепински полк и 9-ти Пловдивски полк. Със заповед № 67/30 март 1922 година министърът на войната утвърждава учредяването на специфичен металически „ Знак за избавяне на знаме “ за тези офицери и бойци, които са избавили през Първата международна война 1915 - 1918 година бойните си флагове. За избавените флагове е учредена „ Възпоменателна гривна “ с изписани на нея имената на спасителите.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР