Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец“

Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец“ ...

Пловдив: Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия.

Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Наградата, заедно с парична премия в размер на 5000 лева, му бе връчена от председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и от спонсор на литературния фестивал „Пловдив чете“. Художникът Иво Рафаилов бе удостоен с наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата си, заедно с премия от 2000 лева, той получи от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков. Писателят Йордан Велчев получи извънредна награда от 1000 лева, осигурена от меценат, пожелал анонимност. Наградата му беше връчена от Божана Апостолова – създател и съучредител на инициативата „Пловдив чете”.
Официалното откриване на 16-то издание на фестивала „Пловдив чете“ се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, кметът на район „Южен“ – Борислав Инчев, директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев, както и много пловдивски творци, писатели, поети и приятели на книгата. Празникът започна с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Иглика” с ръководител Венцислава Еленска. След официалната част, на сцената излезе група „Фондацията” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов.
„Пловдив чете“ се провежда традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която тази година е в размер на 38 270 лева. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните години.
При връчването на наградата „Златна четка“, заместник-кметът инж. Александър Държиков се обърна към публиката и организаторите с думите: „Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели и поети, да участват в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската култура ще го има и занапред, още дълги години, защото този традиционен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, обогатява се, печели нови приятели, съмишленици и почитатели. „Пловдив чете“ е и надежда, че българската книга е жива. Тази потребност е вечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас трябва да предаде на поколенията след нас!“. Заместник-кметът благодари на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат за да се случи форума. „Този труд често е невидим за околните. Щастлив съм, също така, че всичко това се случва в Пловдив – градът, избран за Европейска столица на културата – 2019“, каза още заместник-кметът, като пожела успех на 16-то издание на „Пловдив чете“.

Източник: focus-news.net