Плоският данък увеличава неравенството. Проблемът при нас е, че се

...
Плоският данък увеличава неравенството. Проблемът при нас е, че се
Коментари Харесай

Икономист: Плоският данък увеличава неравенството


Плоският налог усилва неравенството. Проблемът при нас е, че се забатачихме с този симетричен налог, както е по-правилното му название.

Това разяснява в предаването,,Още от деня'' по Българска национална телевизия икономистът Виктор Йоцов по отношение на това дали би трябвало да отпадне плоския налог.

Истината е, че налозите в България са регресивни, а не пропорционални. Тежестта пада повече върху по-бедните пластове от обществото. Имаме симетричен налог върху приходите на физически лица, само че има таван и на осигуровките. Цялата ни система е регресивна в действителност, означи Йоцов.

Има налог върху приходите, върху корпорациите. Когато се приказва за плосък налог, това значи, че би трябвало да се заплаща един налог, до момента в който при нас не е по този начин, добави още икономистът.

Според мен решението е в облагаемия най-малко, който ще реши въпроса с регресията. Може би би трябвало да е в размер на минималната заплата, т.е. към 510 лв., сподели Йоцов.

Една от главните функционалности на налога е обществената. Няма по какъв начин да бъде избегнато преразпределението. Данъците в България значително подкрепят неравенството, акцентира още един път експертът.

Тази мода с пропорционалното облагане беше през 90-те години. Забелязвам, че през последните години от ден на ден страни се отхвърлят от пропорционалното облагане – Албания Чехия, Словакия, Словения, приключи икономистът.

Според мен няма по какъв начин да умножиш едни чиста по равни константи и да ги направиш разнообразни. Не мога да приема тезата че пропорционалното облагане усилва неравенството, то го резервира, съобщи по тематиката финансистът Емил Хърсев.

Според мен би трябвало да има по-голям налог за тези, които имат по-големи приходи. След като желаете богатите да заплащат, за какво не таксуваме първокласните придобивки като яхтите и черния хайвер?, разяснява Хърсев.

Той поддържа тезата на своя събеседник, че облагаемият най-малко ще реши казуса с регресията.

Макар да има известни разногласия по концепцията, решенията би трябвало да се търсят, където могат да бъдат открити, заключи Хърсев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР