Плевен. 700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по

...
Плевен. 700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по
Коментари Харесай

Плевен: 700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по биология за „Медицина“ и „Фармация“ в МУ-Плевен

Плевен. 700 кандидат-студенти се явяват на първия постоянен изпит по биология за медицина и фармация в МУ-Плевен на 2 юли. Това оповестиха от пресцентъра на образователното заведение . Общо 684 кандидат-студенти ще се състезават на първия постоянен изпит по биология за местата по държавна поръчка, постоянно образование, за специалностите „ Медицина ” и „ Фармация “, което прави приблизително 5 претенденти, борещи се за едно място. Общият брой на претендентите е над 1000, от които за магистърските стратегии по Медицина и Фармация е 781, а за бакалавърските – 278. Срокът за банкет на кандидатстудентски документи за бакалаври продължава до 17 юли, защото пробата по биология за тези специалности е на 23 юли. За поредна година висшето учебно заведение в Плевен регистрира постоянен и мощен интерес от страна на кандидат-студентите към специалностите, които предлага за банкет.
Общо 480 новоприети студенти по държавна поръчка в постоянна и задочна форма на образование ще се одобряват от новата образователна година в МУ-Плевен. Увеличени са местата за банкет в бакалавърските сцециалности – повече студенти ще се образоват за здравна сестра и медицински лаборант. Медицински университет – Плевен предлага образование по общо 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски стратегии в 5 професионални посоки – медицина, фармация, здравни грижи, публично здраве и обществени действия. Непроменени остават таксите за образование по държавна поръчка и в платена форма. Местата за банкет на студенти по държавна поръчка за специалностите „ Медицина “ са 120, за „ Фармация “ - 60, за „ Медицинска сестра “ са 75, „ Акушерка “ - 30; „ Медицински лаборант “ - 19; „ Рентгенов лаборант “ - 18; „ Помощник-фармацевт “ 20; „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия “ - 40; „ Опазване и надзор на публичното здраве “ - 12 и „ Медицинска козметика “ - 15.
За образователната 2019/2020 година МУ-Плевен разкрива две нови специалности във Факултет „ Обществено здраве “. Новата бакалавърска стратегия по „ Социални действия в опазването на здравето “ е с банкет след приблизително обучение по държавна поръчка. От 2019 година започва и приемът на документи за новоразкритата магистратура по „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия “ в задочна, платена форма на образование, след приключена бакалавърска степен. Висшето учебно заведение резервира приема по компетентност „ Социални действия “ в платена форма на образование.
Преди постоянната кандидатстудентска изпитна сесия МУ-Плевен получи първата си отлична програмна акредитация на специалността от контролираните специалности „ Фармация “ с образователно-квалификационна степен „ Магистър “ във Факултет „ Фармация “. Общата оценка от акредитация е 9.06 (при оптималната 10) със период на годност 6 (шест) години с повишен потенциал от 300 на 450 студенти. Високата акредитационна оценка автоматизирано значи банкет на 90 студенти по държавна поръчка в компетентност „ Фармация “ годишно и право на оповестяване на заплатен банкет в границите на свободния потенциал. Към момента във Факултет „ Фармация “ се образоват общо 131 студенти – 60 студенти в първи курс, 44 във втори и 30 в трети курс на образование.
Първият кандидатстудентски изпит по биология от постоянната сесия за специалностите „ Медицина “ и „ Фармация “ ще се организира на 2 юли 2019 година, вторник, от 9.00 до 13.00 ч в 29 образователни зали на Ректората, Факултета по Фармация и Учебния корпус с присъединяване на 130 квестори - преподаватели и чиновници на университета. Вторият конкурсен изпит по химия за двете магистърски специалности е на 9 юли 2019 година също с дълготрайност 4 часа.
В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 8.00 до 8.30 часа. Точно в 8.40 ч в зала „ Асклепий ” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вид по биология. Това ще стане на случаен принцип в наличието на ректора на висшето учебно заведение проф. доктор Славчо Томов, зам.-ректора по образователната активност проф. Маргарита Александрова, зам.-декана на Факултет „ Медицина ” доцент доктор Добромир Димитров, зам.-декана на Факултет „ Фармация “ доцент доктор Павлина Йорданова, ръководителя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доцент Милена Атанасова, ръководителя на Техническата комисия за банкет на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на претендентите и публицисти.
След пускане на изпита, от 8.45 ч в зала „ Хипократ ” на Ректората, ректорът проф. доктор Славчо Томов и Ръководството на МУ-Плевен ще дадат брифинг с разбор на кандидатстудентска акция 2019.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР