Пленумът на ВСС взе решение да открие процедура за избора

...
Пленумът на ВСС взе решение да открие процедура за избора
Коментари Харесай

ВСС реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор

Пленумът на Висш съдебен съвет взе решение да открие процедура за избора на нов основен прокурор. Предложението беше подкрепено с 12 гласа " за " и четири гласа " срещу ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Последната точка от дневния ред на кадровиците беше предлагането на Прокурорската гилдия Пленумът на Висш съдебен съвет да открие процедура за избор на основен прокурор, както и да одобри времеви график за осъществяване на процедурата по избора.

Галина Захарова, ръководител на Върховен касационен съд и член на Съдийската гилдия, счита, че този въпрос би трябвало да се реши в по-късен миг. " Конституционният съд е зает с дело, като неговото решение върху този въпрос ще има директно значение върху процедурата за избор на основен прокурор ", съобщи тя.

Георги Чолаков, ръководител на Върховен административен съд и член на Съдийската гилдия, акцентира, че като орган Висш съдебен съвет следва да съблюдава закона, в който е разпоредено, че в 7-дневен период би трябвало да бъде открита процедурата, заявявайки, че са толкоз законни към днешна дата, колкото към датата, когато предложиха на президента предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. " Ние следва да открием процедурата и оттова нататък да съобразяваме всички промени, които настъпват, с цел да спазим закона ", сподели още той.

Пашкунова направи предложение за отсрочване произнасянето по процедурата, само че то не беше признато. За него гласоподаваха четирима " за " и 14 " срещу ".

Така след над час разисквания по тематиката и изложение на разнообразни мнения, Пленумът на Висш съдебен съвет взе решение да открие процедурата за избора на основен прокурор./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР