Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе в сряда

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе в сряда
Коментари Харесай

ВСС продължава маратона за исканото уволнение на Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще организира в сряда третото съвещание по настояванията за предварително освобождение на основния прокурор. Този път правосъдните кадровици ще вземат решение кои от случаите, разказани от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през лятото на 2021 година, да бъдат позволени за същинско изследване и гласоподаване.

През предходната година правосъдният съвет отхвърли като " неприемливо " настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, импортирано от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов. Искането бе стимулирано с отчет на вътрешния министър Бойко Рашков за уронване на престижа на правосъдната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистрата.

Дебатът във Висш съдебен съвет продължи близо седем часа и сподели на цялото общество, че шефът на държавното обвиняване има непробиваемо болшинство в този състав на Висш съдебен съвет.

Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да желае предварителното преустановяване на мандата на Гешев. След това Конституционният съд единомислещо анулира решениеот на Конституционен съд, върна проблема за ново разискване и сложи под въпрос професионалните качества на огромна част от членовете на Висш съдебен съвет.

В своето искане за отстраняването на основния прокурор Янаки Стоилов споделя, че Гешев и направил пет съществени нарушавания на Етичния кодекс на магистратите –принципите за безпристрастност, благовъзпитание, конфиденциалност, както и на отговорностите да извършва съзнателно отговорностите като административен началник.

Правосъдният министър счита като първо нарушаване оповестяване на данни от специфични разследващи средства (СРС), приложени по досъдебни произвеждане. Той изяснява, че това съставлява нарушавания на Закона за СРС. Става дума за разгласените данни от подслушаните диалози на президента Радев, както и за огласените диалози на Васил Божков с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била единствено компрометирането на президента и на митингите против държавното управление на ГЕРБ и основния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.

Второто съображение за премахване са изказванията и мненията, които " демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за невиновност ". В отчета се посочени огласените диалози на предприемача Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в тази ситуация прокуратурата е направила асортимент на връзката, която по-късно е разгласила.

Последните две учредения за свързани с акцията в президентство. Янаки Стоилов споделя, че прокуратурата е работила преднамерено, а осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството е корист със служебни отговорности и нарушава правилото на разделяне на управляващите.

Петото съображение е нарушаването на правилото за инцидентно систематизиране на делата в прокуратурата В отчета си Стоилов твърди, че Гешев е уронил престижа на правосъдната власт, като е отказал да се яви на чуване в Европейския парламент.

На 12 април тази година Висш съдебен съвет реши, че в предлагането има нередовности, да вземем за пример, че не са изложени съответните в действителност условия, за които се твърди, че съставляват посочените нарушавания. Настоящият министър на правораздаването Надежда Йорданова получи седемдневен период да в профил проблемите.

Висш съдебен съвет сега преглежда две оферти за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев – едното е импортирано от Янаки Стоилов, а второто е на Надежда Йорданова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР