Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Кодекс за етично поведение

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Кодекс за етично поведение
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС одобри два етични кодекса за съдии, прокурори и следователи

Пленумът на Висшия правосъден съвет утвърди Кодекс за етично държание на българските съдии, признат с решение на Съдийската гилдия от 24 октомври 2023 година

Документът е конструиран като са изведени дефиниции за правилата: самостоятелност, безпристрастност, правдивост, честност, благовъзпитание, учтивост и приемливост, подготвеност и квалифицираност, и конфиденциалност, оповестяват от Съвета.

А в раздел II са написани разпоредбите за държание, произлизащи от всеки от правилата. Принципът за честност е изнесен на напред във времето и към този момент не е единен с правилото за благовъзпитание, който също е изведен независимо.

На същото съображение е утвърден и Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, признат с решение на Прокурорската гилдия от 25 октомври 2023 година В него също са дефинирани главните правила, установяващи стандарти за контролиране на държанието на прокурори и следователи във и отвън службата, която извършват.

Също по този начин Пленумът на Висш съдебен съвет анулира настоящия до момента Кодекс за етично държание на българските магистрати, който е от май месец, 2009 година

Решенията на Пленума са в осъществяване на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (обн. Дъждовни води, бр. 84 от 06.10.2023 г.), с който бе предоставено на съдийската и прокурорската колегии на Висш съдебен съвет в едномесечен период да одобряват обособени Кодекси за етично държание на българските съдии и прокурори, допълват от пресслужбата на Висш съдебен съвет.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР