Пленер-конкурс по изобразително изкуство за ученици “Архитектурното наследство на Таляна:Таляна

...
Пленер-конкурс по изобразително изкуство за ученици “Архитектурното наследство на Таляна:Таляна
Коментари Харесай

Пленер по рисуване на архитектура за ученици в Таляна

 Пленер-конкурс по изобразително изкуство за възпитаници “Архитектурното завещание на Таляна ":

" Таляна " е регионът от Стара Варна, в който се намират максимален брой здания с висока културно–историческа стойност от края на XIX – началото на XX в. Архитектурата му се отличава с богато многообразие от стилове – възрожденски къщи, сецесион, неокласицизъм, необарок, модернизъм и други " съжителстват " на относително дребна територия, а височината на постройките е близка до човешкия мащаб. Районът е самостоятелен преди няколко години с визията да се развива като креативния квартал на Варна – аналог на пловдивския " Капана ". Приблизителните му граници са улиците " Преслав ", " Цар Симеон I " и гаровият площад. Множеството магазинчета и галерии, кафенетата и заведенията за хранене, Социалната чайна, вършат културно-историческото ядро на Стара Варна още по-привлекателно място за жителите и гостите на града.

Цели на пленера

Да подкрепя развиването на уменията за изобразяване на архитектурно завещание на възпитаници с интерес към образните изкуства, като концентрира вниманието им върху обекти от квартал " Таляна “;

Да подкрепя развиването на уменията за представяне на архитектурно завещание на възпитаници с интерес към филантропичните науки, като концентрира вниманието им върху здания и ансамбли в квартал " Таляна “ с висока културно-историческа стойност;

Да предизвика интереса към придобиване на повече знания за архитектурното завещание в сърцето на Стара Варна, както у учениците, по този начин и измежду жителите и гостите на града;

Да изнесе креативния развой навън, в оживена и най-вече пешеходна градска среда, като по този метод сътвори условия минувачите да се допрян до светоусещането на младите художници;

Да способства за артистичния дух и атмосфера в центъра на Варна, развивайки идентичността на " Таляна " като зона на креативност.

Участници в първото издание на пленера – 10 – 14/09/2019

Ученици от Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства " К. Преславски " – Варна, с профил " Изобразително изкуство " рисуват архитектурни ансамбли и обособени здания на 6 местоположения в " Таляна ".

Ето къде можете да надникнете зад стативите им от 10.00 до 13.00 ч:

1. на площадчето пред Дома на архитекта

2. на ул. " Дръзки "

3. на ул. " Цар Симеон I " – в новата ѝ пешеходна част до ж. п. гарата.

А ето къде може да наблюдавате процеса на основаване на изкуство от 16.00 до 19.00 ч.:

4. на ул. Преслав – от Католическата черква, към Арабската сладкарница, до кръстовището с ул. Сан Стефано;

5. на пл. " Атанас Буров " (пред Щаба на ВМС)

6. на площадчето пред постройката на Национален осигурителен институт

Освен младите художници на всяка локация ви чакат и възпитаници – презентатори на културно-историческото завещание, които на драго сърце ще ви опишат за архитектурните обекти и за архитектите, които са ги проектирали. Презентаторите са от няколко варненски учебни заведения, измежду които СУ за ХНИ " К. Преславски ", Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, СУ " Гео Милев ", Математическа гимназия, ЧСУ " Юрий Гагарин " ; има и ученици на театрална школа " Златното ключе ".

Пленерът се води от арх. Белин Моллов – специалист по районно развиване и благоустройство, учител в УАСГ и художник, осъществил голям брой изложения в страната и чужбина. Любима техника му е акварелът. Рисува най-вече архитектура от всички краища на България.

Арх. Моллов одобри поканата да води пленера с фокус върху архитектурата на " Таляна ", защото цени високо културно-историческата ѝ стойност. Целта му е да надгради солидната основа, която дават на възпитаниците си преподавателите от СУ за ХНИ " К. Преславски ", като подчертава върху спецификите при изобразяване на обекти от архитектурното завещание. Своя принос за обогатяване познанията на учениците дадоха и краеведът Християн Облаков – ученик на Хуманитарната гимназия, и арх. Жечка Илиева, учител по запазване на архитектурното наследство във ВСУ. Те организираха пешеходни обиколки в Таляна през първите два подготвителни за учениците дни на пленера.

Образователна игра с награди за жителите в границите на пленера в " Таляна "

За последните два дни от пленера – 13 и 14 септември, е планувано провеждането на мотивационна игра с публиката. Тези, които посетят три от локациите, на които се организира пленерът, с цел да се срещнат с историята на постройките, които се рисуват там, ще получат като подарък репродукция на картина на арх. Белин Моллов. Презентаторите ще удостоверят с щемпел, че съответната локация е била посетена.

Изложба с творби от пленер–конкурса

В началото на октомври следва да се открие галерия с творбите в културно-развлекателен комплекс " Морско казино “. Авторитетно жури ще класира най-хубавите произведения.

Младите художници и презентатори ще получат документ от Сдружение " Таляна “, че са придобили знания за културно-историческото завещание в сърцето на Стара Варна и са развили съответните уменията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР