Племенникът на легендарния Христо Явашев – Кристо, който ни напусна

...
Племенникът на легендарния Христо Явашев – Кристо, който ни напусна
Коментари Харесай

Племенникът на Кристо търси $ 350 млн. за проект в Абу Даби - slava.bg

Племенникът на именития Христо Явашев – Кристо, който ни напусна на 31 май, търси Щатски долар 350 млн. с цел да довърши една от фантазиите на своя чичо, написа в днешния си брой в. "Телеграф ".

След като опаковат Триумфалната арка в Париж следващата година Владимир Явашев и племенникът на Жан-Клод - Жонатан Хенери, ще търсят средства, с цел да конфигурират обичаната апаратура на Кристо - „ мастаба “ (трапецовидната пирамида от нефтени варели) в пустинята в Абу Даби. Това стана ясно след изявление, което Владо даде за „ Ню Йорк Таймс “.

Скулптурата, фантазия на Кристо още от 70-те години на предишния век, ще бъде по-мащабна версия на инсталацията му от 2018-а в Хайд Парк, Лондон, която бе подготовка за плана. Лондонската бе с височината на Сфинкса в Египет, направена от 7 500 варела в блестящо цикламено, синьо и алено.

Монументът в Близкия изток ще бъде 8 пъти по-висок, в пастелни, пясъчни цветове, които ще се сливат с пейзажа в Арабските Емирства. „ Надявам се да доживея да видя този план осъществен, само че мастабата може да бъде построена и без мен. Всичко към този момент е решено – и цветовете, всичко. Аз съм шахматист, виждам, че напредваме и мощно се вълнувам “, споделя преди време в свое изявление Христо Явашев.
Помпиду

В началото на месеца Центърът "Жорж Помпиду " в Париж отваря порти с галерия за Кристо Експозицията е отдадена на парижкия интервал на създателя и на брачната половинка му Жан-Клод, по-специално – на епопеята по пакетирането на моста Пон Ньоф. Събитието беше отсрочено за началото на юли заради пандемията от ковид и ще продължи до 19 октомври. "Тези две имена би трябвало да останат неразделни, те бяха като едно цяло ", разяснява Софи Дюпле, куратор на експозицията, представяща тази постоянно влюбена двойка.

Кончината на Кристо на 31 май в Ню Йорк на 84-годишна възраст сигурно ще подтиква посещаемостта на изложбата, считат уредниците. Тя предлага занимателен взор върху подготвителната работа, колажите, скиците и макетите, свързани с пакетирането на парижкия мост Пон Ньоф.

Източник: Monitor
Владимир Явашев с Кристо.
Снимка: Ню Йорк Таймс
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР