Плазмен облак, изхвърлен от Слънцето вечерта на 7 декември, достигна

...
Плазмен облак, изхвърлен от Слънцето вечерта на 7 декември, достигна
Коментари Харесай

Плазма с температура от 300 хиляди градуса удря Земята

Плазмен облак, изхвърлен от Слънцето вечерта на 7 декември, доближи Земята, оповестява уебсайтът на Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Академията на науките (ФИАН) на Русия, съобщи КРОСС.

Контактът на плътни маси безоблачен газ със Земята е регистриран към 4.00 московско време (3 ч. българско).

Скоростта на облака, измерена непосредствено от инсталация в галактическото пространство, е към 600 км в секунда. Плътността на протоните е към 10 на пространствен сантиметър. Температурата на газа е към 300 хиляди градуса.

Планетата ни ще бъде потопена в слънчева материя за към един ден. Въздействието на облака ще повлияе на внезапно увеличение на радиационното натоварване върху галактическото съоръжение и съмнения в магнитното поле покрай повърхността на Земята.

Характеристиките на изхвърлените от Слънцето маси, измерени покрай Земята, се разграничават доста от първичните при напускането на Слънцето. По-специално, плътността на газа е няколко милиона пъти по-ниска от слънчевата му компактност. Това се дължи на обстоятелството, че газовият облак се уголемява по пътя си от Слънцето до Земята, и понижава плътността си, изясняват от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето от ФИАН.

От една страна, това понижава силата на удара върху планетите. От друга страна, това довежда до великански размери на облаците, от време на време десетки милиони километри. В резултат на това планетите, които се оказват на пътя му, не просто изпитват удар, само че са обгърнати в слънчеви маси за десетки часове, а от време на време и за няколко дни. Това се случва със Земята в този момент.

По пътя от 150 милиона километра от Слънцето до Земята, изхвърленият газ се охлажда от първичната си температура от 1 милион градуса до единствено към 300 хиляди.

Радиационното натоварване на апаратите в Космоса към този момент е увеличено, само че умерено. Това се дължи на умерената степен на изригването. Няма подозрение, че при започване на слънчевия цикъл на интензивност Земята ще би трябвало да издържи на десетки пъти по-силни въздействия. Те ще доближат своя връх през 2023-2025 година. Магнитното поле на Земята ще бъде в нарушено положение за към един ден, в това число са вероятни от слаби до умерени магнитни стихии.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР