Плавен старт на експлоатацията на нов спорен влак-стрела от Хонконг

...
Плавен старт на експлоатацията на нов спорен влак-стрела от Хонконг
Коментари Харесай

Нов влак-стрела от Хонконг е сигнал за високоскоростна интеграция с Китай

Плавен старт на употребата на нов противоречив влак-стрела от Хонконг до главната територия на Китай, който ще задълбочи консолидираното на финансовия център в китайската страна. Стотици пасажери се качиха на влака в посока на север със скорост от 200 километра в час, осведомят " Ройтерс " и Агенция Франс Прес.

Докато железопътният план за 11 милиарда $ усилва опасенията, че Пекин продължава да ускорява въздействието си върху града, който се радва на независимост за разлика от главната китайска територия, пасажерите приветстваха новата услуга, която ще им разреши да доближават континентален Китай за по-малко от 20 минути.

Давам му 9 от 10 точки, сподели 10-годишен пътник, който пътува с родителите си на първия трен, потеглил за Шънджън в 07,00 часа.

Влакът е страховит. Движи се доста гладко, когато доближи 200 километра в час, добави детето.

Според критици Пекин е подхванал невиждан ход с изпращането на имиграционни чиновници от континенталната част на Китай в Хонконг, с което в допълнение подрива автономията на града.

Проектът е част от по-мащабен проект на Пекин да слее Хонконг с още девет китайски града, наричани Големият залив. Китай желае Големият залив, дом на 68 милиона души и Брутният вътрешен продукт от 1,5 трилиона $, да бъде стопански интегриран.

Критици сигнализират, че новата железопътна услуга е знак на продължаващото китайско усвояване на Хонконг, който Англия върна под китайско ръководство през 1997 година с гаранции, че ще резервира необятна автономност, самостоятелна правосъдна система и свободи, на които жителите в останалата част на Китай не се радват.

Но на извършената през уикенда гала преди формалното разкриване водачът на Хонконг Кари Лам приветства новата услуга.

Под въпрос е дали жителите на Хонконг ще имат достъп до непознати обществени мрежи, неразрешени в континентален Китай, в зони, в които се постанова китайското законодателство.

Железопътната връзка дава пряк достъп до 25 000-километровата национална железопътна мрежа на Китай.

Новите влакове в Южен Китай се чака да бъдат надалеч по-бързи от останалите. Разстоянието от Хонконг до Пекин е кратко от 24 до 9 часа.

Но някои се оплакват, че билетите са скъпи и системата за закупуване на билети е неефективна, защото има огромни опашки от хора, които чакат по няколко часа. Билет до Пекин коства към 180 $. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР