Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, бе

...
Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, бе
Коментари Харесай

Кораб на Български морски флот бе похитен край Йемен, девет българи са на борда

Плаващ под малтийски байрак транспортен съд, който е българска благосъстоятелност, бе взет на абордаж късно нощес край остров Сокотра в Йемен. Това заяви английската компания за морска сигурност „ Амбри “ (Ambrey), съобщи Ройтерс.


Става въпрос за кораба „ Руен “ на Параходство Български морски флот (БМФ). На борда му има 9 българи, както и моряци от Мианмар и Ангола.

Към момента няма връзка с отвлечените български моряци. Най-вероятно корабът не е имал въоръжена защита.

Според компанията за морски застраховки „ Амбри " рибарски транспортен съд, плаващ под ирански байрак, е изключил сигнала си за идентификация шест часа по-рано наоколо до мястото, където българският транспортен съд най-вероятно е излязъл отвън курса си. Иранският транспортен съд преди този момент е бил в офшорната зона на Сомалия, и се допуска, че от него на дребни лодки похитители са нападнали кораба.

Това е традиция при нападенията на кораби - похитителите се доближават с дребни лодки сякаш да попитат нещо, трансферират въжета, и щом няма въоръжена защита, атакуват.

Агенцията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) заяви, че е получила сигнал за злополучие от кораб, на който са се качили незнайни лица, източно от Босасо в Сомалия. Картата на UKMTO локализира случая покрай йеменския остров Сокотра.

" На корабите се предлага да минават с нараснало внимание и да рапортуват на Агенцията за морски търговски интервенции за всяка подозрителна активност в региона ", оповестиха от Агенцията.

" Нашият приоритет е да подсигуряваме сигурността на 18-членния многонационален екипаж ", се споделя в изказване на Navibulgar, в което се добавя, че те работят с способените интернационалните органи.

Директорът на БМФ Александър Калчев разгласи, че все още е приоритет гарантиране на сигурността на моряците, за което не престават да работят в съгласуваност с способените интернационалните органи. Те са в непрекъсната връзка с всички служби, които дават отговор за плаването в региона.

Вчера сутринта подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са изстреляли ракета по товарен транспортен съд, пътуващ към Саудитска Арабия, само че са пропуснали задачата.

Никой не е потърпевш при случая с кораба Maersk Gibraltar, който е плавал от Салала, Оман, за Джеда.

БГНЕС напомня, че към момента в плен на хутите e корабът Galaxy Leader дружно с екипажа, в който има и двама българи. Плавателният съд беше атакуван на 19 ноември и сега е закотвен край крайбрежията на пристанище в Червено море. Хутите даже го трансфораха в туристическа атракция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР