Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които

...
Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които
Коментари Харесай

Доброволната карантина е за сметка на отпуската на работника

Платен или неплатен отпуск би трябвало да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите региони и има подозрение, че могат да са заболели от ковид. За тяхното наблюдаване в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари.

Това разгласи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, след провелото се съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, предава БГНЕС.

„ Когато жител влиза на територията на страната имат два разновидността. Единият е когато те имат температура и термокамерите установяват, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в избраните здравни заведения. Във втория случай когато жителят е минал през надзор и не е бил с температура, само че идва от Китай или различен регион, обиден от ковид той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина като е под наблюдаване на персоналния доктор “, изяснява Ананиев.

Попитан дали на тези хора ще им бъде издаван болничен лист, той сподели, че в този случай няма по какъв начин да им бъде публикуван подобен, тъй като няма открита болест и не е налице нормативно съображение, на което да му се даде болничен лист.

„ Два са вероятните разновидности – или заплатен или неплатен отпуск през тези 14 дни “, прецизира Ананиев и прибавя, че разчитат на съвестта на хората непринудено да остават под карантина вкъщи, както и че първата му работа е да се обади на работодателя си и да го осведоми, че е пристигнал от рисков регион и, че му се постанова да си остане вкъщи.

„ Близките на индивида, останал под карантина ще продължат да вървят на работа, само че той би трябвало да се затвори в една стая и да не комуникира по обичайния метод в този 14 дневен интервал “, изяснява министърът.

От своя страна общественият министър Деница Сачева разяснява, че ще бъде разискван разновидността Наредбата за работното време и отпуските да бъде изменена.

„ Ще слага този въпрос да бъде разискван и да има координационен механизъм. В момента обръщаме повече внимание на здравната част, а управленско-организационните аспекти още са неразбираеми. По-скоро считам, че би трябвало да има съгласуваност на районно и национално равнище. Не на последно място считам, че би трябвало да бъдат включени по-активно и персоналните лекари в преценката по кое време хората би трябвало да останат у дома “, декларира министър Сачева.

Според нея е по-наложително да има явен народен координационен механизъм на всички институции, тъй като казусът, с която и да било пандемия е както медицински, по този начин и обвързван с общата система на опазването на здравето и стопански.

„ Нали разбирате, че в случай че всички всеобщо в суматоха излязат в отпуска това също ще има съществени стопански провали. Трябва да действаме доста деликатно в това отношение “, разяснява тя.

На въпрос за какво персонални лекари не знаят по какъв начин да работят при положение на човек, за който има подозрение, че е болен от ковид, здравният министър Кирил Ананиев, показва, че на страницата на министерството са оповестени точни указания по какъв начин да работят при такива случаи, както и че районните здравни инспекции би трябвало също да са ги инструктирали.

А във връзка с горещия телефон, с който връзката е доста сложна, Ананиев показва, че дневно получават над 100 позвънявания на ден и на това се дължи непрекъснатият сигнал „ заето “, който чуват хората.

ИЗточник:дунавмост.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР