Пластмасовите кофички от кисело мляко, еднократните чашки, бутилките от безалкохолни

...
Пластмасовите кофички от кисело мляко, еднократните чашки, бутилките от безалкохолни
Коментари Харесай

Заблудите на опаковъчната промишленост, които ще ви учудят

Пластмасовите кофички от кисело мляко, еднократните чашки, бутилките от безалкохолни питиета, четките за зъби, пликчета от чипс, мокрите кърпички и доста други бързообротни артикули, които употребяваме всекидневно, са основните виновници за замърсяването на моретата в света. Проучванията сочат, че всяка минута от всеки ден в моретата и океаните попадат към 15 тона боклуци, множеството от които са пластмасови произведения за еднократна приложимост.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Тези боклуци са леки и се носят малко под повърхността на водата, по тази причина и не се виждат на сателитните фотоси, само че те са там и ще бъдат там още дълго. Всичко останало, което заради някаква причина не е станало на " пластмасова чорба " в международния океан се изгаря или се заравя в сметища. Така, с всеки минал ден, раздробявайки се на все по-малки частици пластмасата замърсява планетата ни за епохи напред.

Всяка година гълтаме

240 грама микропластмаса

И в случай че заради някаква причина на човек му е безразлично, че някое морско животно се задушило от неговите боклуци е добре да знае, че пластмасата трови и него самия. Микрочастиците замърсяват въздуха, който дишаме, храната, която ядем и водата, която пием.

Според отчет на одобряваната от нас микропластмаса за седмица се равнява на една дебитна карта. Ежеседмично гълтаме по 5 грама микропластмаса, която одобряваме основно с водата и морските блага.

Преди дни стана ясно, че за първи път микропластмаса е откритa и в човешката кръв. В, оповестено в Environment International, са оценени кръвни проби от 22 участници. Плашещото е, че в 80% от тях били открити пластмасови частици. Пластмасата PET, употребена най-вече за изработката на бутилки за безалкохолни питиета, сокове и вода, е открита в 50% от пробите. Полистирен (PS), който нормално се употребява в хранително-вкусовата индустрия за изработката на принадлежности, чаши и контейнери за еднократна приложимост, пък е открит в 36% от пробите. Полиетиленът (PE), употребен за изработката на торбички за хранителни артикули и редица леки опаковки, е открит в 23% от пробите.

Икономическа загуба

и разноски за ръководство

Освен, непоправими вреда за здравето и живота на жителите на земята, пластмасовите боклуци нанасят и стопански загуби и финансова тежест за обществото. Трудът и другите вложени материали, като земя и сила, употребявани за стадиите на извличане, произвеждане, разпространяване и ползване, също са изгубени, сега, в който опаковките бъдат изхвърлени.

Освен това ръководството на отпадъците коства пари. Създаването на инфраструктура за събиране, подбиране и преработване е скъпо, само че един път пуснато в деяние, преработването може да генерира доходи и да основава работни места.

Отпадъците имат и световно измерение, обвързвано с нашия експорт и импорт. Това, което използваме и произвеждаме в Европа, може да генерира боклуци на друго място. А в някои случаи пластмасата в действителност стават стока, търгувана оттатък границите както законно, по този начин и нелегално. Един от образците за тази търговия е спомен от българската реалност - при започване на 2020 година у нас се развихри скандал към импорт на отпадък от Италия, само че казусът беше прочут месеци по-рано.

Справянето с отпадъците

стартира с предварителна защита

Ами в случай че можем да използваме отпадъците като запас и по този начин да понижим потребностите от извличане на нови запаси? Използването на наличните запаси има силата да помогне да се обезвреждат някои въздействия, основани по продължение на веригата. В този подтекст неизползваните боклуци също съставляват евентуална загуба.

Същевременно изгодите могат да бъдат доста огромни и да подкрепят прехода към кръгова стопанска система, в която нищо не се губи. Придвижването нагоре по йерархията на отпадъците предлага изгоди за околната среда даже за страните с висок дял на преработване.

За страдание актуалните системи за произвеждане и ползване не оферират доста тласъци за предварителна защита и понижаване на отпадъците.

От дизайна и пакетирането на продукта до избора на материали - цялата верига на цената би трябвало да бъде модифицирана, преди всичко предвид на предварителната защита на отпадъците, след което " остатъците " от един развой могат да се употребяват като входни материали за различен.

Придвижването нагоре по йерархията на отпадъците изисква взаимни старания от всички наранени страни: консуматори, производители, политици, локални органи и уреди за отнасяне на боклуци.

Рециклирането

не взема решение казуса с пластмасата

Не всички пластмасови произведения разрешават да бъдат обработени по този начин, че да могат да влязат назад в приложимост. За да стане ясно за какво това е по този начин, първоначално би трябвало да създадем някои основоположни разграничения. Тук изключително значима е разликата сред неразградими и сложни или неподлежащи на преработване пластмаси.

Оказва, че не малко от бързооборотните артикули са направени точно от нерециклируеми пластмаси. Всъщност казусът на множеството пластмасовите произведения е, че не могат да се разградят, попадайки в естествена среда. Сред този лист попадат познатите на всички полиетилен, полипропилен и полистирен, както и техните не по-рядко срещани братовчеди полиетилен терефталатът и поливинил хлоридът.

Най-добри за преработване са компостируемите пластмасови произведения. След като ги използваме, те могат да се слагат в специфичен резервоар, където микроорганизмите ще се погрижат за разграждането им.

Процесът е относително бърз и извънредно ефикасен, също така в множеството случаи може да се прави даже в домашни условия. Проблемът при този клас пластмасови опаковки е по-високата цена, която поддържат, която продължава да ги прави нископриоритетен избор при множеството търговски предприятия, означават специалисти пo преработване от Nord holding.

Съществуват и полимери, които могат да бъдат рециклирани за наново потребление. За задачата се постанова разделно сметосъбиране, при което жителите взимат присъединяване в сортировката на боклука, което на собствен ред облекчава промишления развой.

Нерециклируеми измежду пластмасите са по този начин наречените композитни материали, биопластмасите, да вземем за пример. Интересното е, че даже хартиените опаковки, когато са " гланцирани ", в действителност съдържат поликарбонати или разнообразни други типове пластмаса, които не могат да бъдат модифицирани, защото не се отделят от хартията.

Има още доста заблуди на опаковъчната индустрия, които ще ви учудят и могат даже да ви накарат да се чудите дали е на процедура допустимо капитализмът да действа, без да вреди на природата към себе си, споделят от сектора.

Сложни за преработване опаковки.

Защо при едни опаковки то е по-трудно, в сравнение с при други?

Повечето хора към момента считат, че в случай че пластмасата е рециклируема, всичко ще бъде наред. Някои опаковки съдържат единствено пластмаси, които могат да бъдат подложени на преработване.

Ако обаче те са слепени за други детайли от опаковката, които са от разнообразни материали, може да се окаже извънредно мъчно или даже невероятно, те да бъдат отделени. Именно заради тази причина тези амбалажи най-често се оказват на общо бунище дружно с нерециклируемите материали.

Други полимери като по този начин наречения полилактид (PLA), да вземем за пример, са разградими, само че не и биоразградими. Това значи, че могат да се разграждат, само че единствено в фабричен условия. При попадане измежду природата останките от този материал имат потребност от десетки години, с цел да се разградят. Освен това те са евентуално токсични, в случай че се окажат възпламенени или стопени.

Същото важи и за полиетилентерефталат (PET). Това е 100-процента и неколкократно възобновима пластмаса, само че разградима само в промишлена конюнктура. Изхвърлена просто ей по този начин с общия битов боклук PET пластмасата няма по какъв начин да продължи сама своя цикъл.

Трудни за преработване опаковки и боклуци

Широко публикуван мит е, да вземем за пример, че биопластмасите се рециклират елементарно и съвсем без индустриална интервенция. Те в действителност съставляват биомаса, примесена с полимери. Независимо дали е от бамбук, коноп или друга разградима суровина, биопластмасата към този момент се е трансформирала в напълно ново съединяване, което е извънредно мъчно за преработване.

Алтернативите на пластмасата

от време на време са рискови за здравето ни

За страдание, към момента има много неразбираеми моменти, свързани с пакетирането. Не липсват и нелоялни търговци, които се пробват да преиначават обстоятелствата в собствен интерес.

И до момента в който потреблението на други възможности на пластмасата съвсем постоянно се посреща положително съществуват и някои въпросителни, за които е добре да се замислим.

Бамбукът, да вземем за пример е бързо възобновим и елементарно разградим запас, който е опция на пластмасата. Къде обаче е казусът?

Бамбуковите чаши са основани от бамбуков талаш. За изработката на бамбуковата чаша се употребяват лепила, най-вече меламин.

" Меламинът е материал, който се получава при изгарянето на метан. При разбъркване с формалдехид се получават смоли, лепила и лакове, които се употребяват в текстилната и строителна промишленост ", разясняват специалистите Less Plastic.

Използването на лепила опонира на обозначенията - компостируем и разградим, които производителите употребяват за реклама на своите артикули. Немската централа за отбрана на потребителите и сигурност на храните (Das Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit) показа проучване, в което предизвестява потребителите да не се поддават на зелената реклама на бамбуковите чаши. От централата са тествали 12 бамбукови чаши от разнообразни производители. 11 от тях отдават меламин и/или формалдехид на напитките. При това с превишаване на законово разрешените оптимални граници за тези вещества. Формалдехидът е систематизиран от Европейски Съюз като вещество, което " евентуално води до формиране на рак при хората ", а меламинът може да повреди пикочния мехур и бъбреците.

Изследването демонстрира, че с продължителността на приложимост нараства и отделяното количество формалдехид и меламин. С други думи: колкото по-дълго използваме една чаша за кафе от бамбук, толкоз по-опасна е тя за нас.

Стъклото е необикновен материал

Опаковките от рециклирано стъкло могат да са извънредно продуктивни за бизнеса. също така те икономисват доста нездравословни излъчвания и сметищна повърхност, а също така преработката на процедура може да се случи безпределно доста пъти, без материалът да се повреди.

Според Станфордския университет преработването на единствено една стъклена бутилка икономисва задоволително сила, с цел да бъде захранена една 100-ватова крушка за четири часа. От университета също по този начин обобщават, че 1 звук рециклирано стъкло икономисва 42 киловатчаса сила, 0.12 барела нефт, 1.5 кубични метра сметищна повърхност и 3.5 кг замърсители на въздуха.

Металите също са запас с голям капацитет, без значение дали ще бъдат рециклирани или оползотворени по различен метод. Всъщност точно преработването на металните опаковки, като да вземем за пример тези от консерви или кенчета за безалкохолни питиета е емблематичен образец за кръгова стопанска система. Това е по този начин, тъй като тези опаковки могат да се преработват неведнъж, без да изгубят характерностите си. Но в случай че не бъдат рециклирани, а попаднат в природата те ще останат там няколкостотин години, преди да се разградят.

Когато са третирани вярно, отпадъците от стоките, които употребяваме всекидневно могат да донесат голяма стойност за стопанската система, тъй като икономисват запаси и разрешават да запазим планетата по-чиста.

За благополучие, към този момент доста от производителите осъзнават, че топката е в тяхното поле. Изумително е какъв брой доста в действителност можем да спестим на природата по този метод.

В последна сметка дали отпадъците са проблем или запас, зависи напълно от това по какъв начин ги управляваме.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР