Пластмасовата чашка за кафе ще струва минимум 5 стотинки от

...
Пластмасовата чашка за кафе ще струва минимум 5 стотинки от
Коментари Харесай

5 ст. за пластмасова чашка за кафе, край на клечките за уши

Пластмасовата чашка за кафе ще коства най-малко 5 стотинки от следващата година. Цената ще попада в касовия бон за покупки на обособен ред. Минимум 20 стотинки пък ще броим за кутийките, в които получаваме храна за у дома или за офиса. Всяка година минималната цена ще пораства и към 2027 година чашата за кафе или сок ще се калкулират по 25 стотинки, а тарелките - по 40 ст. Това е записано в Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, която беше призната от Министерски съвет в края на предходната седмица. Това са прословутите правила, по които би трябвало да се борим с използването на неразградима пластмаса в бита, и които в Европа бяха въведени още през лятото, написа " Марица ".

Веднага след обявяване на наредбата в “Държавен вестник ” влиза в действие възбрана за продажба на пластмасови клечки за уши, принадлежности за хранене (вилици, ножове, лъжици), чинии, сламки, бъркалки за питиета, дръжки за балони и тънки пластмасови торбички с дебелина под 25 микрона. Но при съществуване в магазините на такива артикули, те ще бъдат продавани до привършване на количествата.

Търговците, които оферират питиета или подготвена храна в пластмасови чаши и кутии, ще би трябвало да слагат табели, които да осведомят клиентите за нездравословното влияние на съдовете върху околната среда, както и вероятните други възможности за потреблението на напитките и храната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР