Пластмаса, която не цапа морето. Kитайски учени създадоха пластмаса, която

...
Пластмаса, която не цапа морето. Kитайски учени създадоха пластмаса, която
Коментари Харесай

Пластмаса, която не цапа морето

Пластмаса, която не цапа морето. Kитайски учени сътвориха пластмаса, която се разгражда до нетоксични съставни елементи, когато попадне в морската вода, оповестява Spisanie8. Според Уанг Гексия, инженер химик от Китайската академия на науките, процесът по разтваряне в нетоксични частици трае единствено 10 дни.

Към биоразградим полиестер се прибавят водоразтворими и хидролизуеми съединения. Процесът на хидролиза разгражда молекулите на пластмасата до киселини, вода и О2. По сходен метод става разтварянето на субстанции като захар в течни вещества. Сместа съдържа и радикали – заредени атоми или молекули, които генерират спомагателна химическа реакция. Тя е катализатор, който оказва помощ да се разгради пластмасата, като реагира с другите химикали, когато са във вода.

Инж. Гексия патентова разградимата пластмаса и предвижда, че скоро Китай ще може да създаде 75 000 тона от материала, за което към този момент са ангажирани четири заводи .

Тя ще се употребява за изработката на разнообразни артикули като пазарски чанти, пластмасови вилици и лъжици. Най-големият проблем може да се окаже цената – биоразградимата пластмаса е с 50% по-скъпа от обичайна . Но пък китайските откриватели самоуверено имат вяра, че ще съумеят да поевтинят технологията и по този начин да трансформират бъдещето.

Защо с годините времето тече по-бързо?

 

Пластмаса, която не цапа морето

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР