Плащанията по обслужване на дълга на Унгария се удвоиха през

...
Плащанията по обслужване на дълга на Унгария се удвоиха през
Коментари Харесай

Унгария е с най-големите разходи за обслужване на дълга си в Евросъюза

Плащанията по обслужване на дълга на Унгария се удвоиха през третото тримесечие на предходната година, като по този метод тя изпревари Италия, отчитайки най-големи дългови разноски в границите на Европейския съюз през 2023 година, оповестява Блумбърг.

Лихвените заплащания на Унгария набъбнаха до 2,5 трилиона форинта (около 7,1 милиарда долара) през интервала януари-септември 2023 година, което беше два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, заяви в сряда основаната в Будапеща държавна статистическа работа, съобщи БНР.

Миналия месец централната банка на страната пък пресметна, че разноските за обслужване на дълга са се нараснали до 4,3% от Брутният вътрешен продукт на страната за цялата минала година, като могат да спаднат нищожно до 4,2% през тази година, само че все пак да останат най-високи в Европейския съюз.

По този индикатор Унгария към този момент изпревари Италия, която изхарчи през 2023 година за заплащания по дълга си 3,8% от Брутният вътрешен продукт, следвана от Гърция (3,5%) и Испания (2,4%).

Според Блумбърг, най-малки са били разноските по обслужване на дълга през предходната година в България, Естония и Литва, като и при трите страни тези разноски са съставлява към 0,5% от техния Брутният вътрешен продукт. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР