Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати

Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати ...

НАСА се нуждае от резервен план за изпращане на астронавти в космоса от територията на САЩ.


Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати астронавти до Международната космическа станция (МКС) от територията на САЩ изглежда ще бъдат отложени поради непълни мерки за сигурност и недостатъци в програмата за търговски пилотирани полети на американското космическо ведомство, се казва в правителствен доклад, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

В него се имат предвид разрботваните от компаниите "Спейс Екс" и "Боинг" космически кораби. Техни тестови полети се предвиждаха до края на годината. В доклада с 47 страници обаче се отбелязва, че въпреки постигнатия напредък са възможни допълнителни отлагания. Ако те се натрупат, е възможно да се получи пауза в американския достъп до МКС. "НАСА обмисля потенциални опции, но не съществува свързан с непредвидени случаи план за осигуряване на непрестанен достъп до МКС", се пояснява в доклада.

От последния полет на американска совалка преди 7 години НАСА плаща 82 милиона долара за изпращането на астронавт до МКС и връщането му от там. "Спейс Екс" и "Боинг" се зарекоха да са първите, които ще върнат американци в космоса от територията на САЩ след приключването на програмата "Космическа совалка" на НАСА. Всяка от двете компании планира тестови полети без пътници, преди да се пристъпи към полети с астронавти на борда.

Източник: novini.bg