Плановете на Русия за дестабилизиране Молдова бяха потвърдени от държавните

...
Плановете на Русия за дестабилизиране Молдова бяха потвърдени от държавните
Коментари Харесай

Президентът на Молдова: Русия е имала план за държавен преврат в страната

Плановете на Русия за дестабилизиране Молдова бяха доказани от държавните институции и целят промяна на властта в Кишинев, съобщи президентът Мая Санду на днешния брифинг за медиите.
Прочетете още
Според Санду проектът е предвиждал присъединяване на подготвени от военните диверсанти, маскирани като цивилни, които щели да извършат насилствени дейности, да атакуван някои държавни здания и да вземат заложници, съобщи Молдпрес.

" Чрез насилствени дейности, маскирани под митингите на така наречен съпротива, трябваше да се наложи промяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински сътрудници, демонстрират положително документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни дейности “, съобщи Санду.

„ Също по този начин проектът включва потреблението на хора отвън страната за насилствени дейности. Материалите съдържат указания за разпоредбите за влизане в Република Молдова на жители на Руската федерация, Република Беларус, Сърбия и Черна гора ", добави Мая Санду.

Президентът означи, че при реализирането на проекта създателите щели да разчитат на вътрешни сили, изключително на групировката " Шор ", някои ветерани, някогашни чиновници на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с олигарха Владимир Плахотнюк.

" Целта на тези дейности е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с противозаконна, което би сложило страната ни разполагаем на Русия, с цел да се спре процесът на европейска интеграция, само че и с цел да може Република Молдова да бъде употребена от Русия във войната против Украйна “, съобщи Санду “

Президентът добави, че всички участници в тези дейности против страната и тези, които ги пазят, би трябвало да бъдат разследвани.

Миналата седмица Молдовската разследваща работа съобщи, че Русия работи за дестабилизиране на страната.

Тогава украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред държавните ръководители на страните от Европейски Съюз, че Киев е " прихванал проект за заличаване на Молдова, направен от съветското разузнаване ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР